Tunis
Tunis je oblíbenou turistickou destinací a tak typickou tuniskou kuchyni mnozí znají. Různé potraviny a ingredience se používají i v Evropě a protože jsou k dostání i u nás, můžete si tuniská jídla podle receptů v této části i sami připravit.
V Tunisu se nejčastěji používá drůbeží a jehněčí maso, rýže, kuskus a cizrna. Velmi oblíbená je i zelenina, v jídelníčku nechybí datle, fíky nebo melouny. Tuniská jídla nejsou složitá a i když se velmi často se připravují z minimálního množství surovin, jsou velmi chutná.
Datle podélně nakrojíme tak, aby zůstaly vcelku a vypeckujeme. Ořechy nasekáme najemno, smícháme s moučkovým cukrem, máslem a růžovou vodou. ...
Z melounu vybereme jadérka a nakrájíme jej na kousky. Smícháme s želírovacím cukrem, citrónovou šťávou a kůrou. Zakryjeme a necháme asi 4 hodiny...
Rozpustíme v hrnci máslo, přidáme sladké brambory nakrájené na kostky. Nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a kari pastu a dozlatova osmahneme. ...
Omyté maso odblaníme, zbavíme tuku a naložíme na několik hodin do marinády. Marinádu připravíme smícháním vína, sójové omáčky, zázvoru a...
Mleté maso promícháme s jemně nakrájenou cibulí. Přidáme nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směs namačkáme na grilovací...
Omytou kýtu nakrájíme přes vlákno na hranolky, promneme ve směsi rozšlehaných vajec, Solamylu a soli. Necháme chvíli odležet. Maso vložíme na...
Čerstvý tymián opláchneme a polovinu nasekáme. Omyté a osušené maso potřeme solí, pepřem a nasekaným tymiánem. Vložíme je do vymazaného pekáče a...
Dýni oloupeme a dužinu nakrájíme na plátky. Namočíme je do osolené vody asi na 1 hodinu. Plátky vyjmeme, osušíme, obalíme v polohrubé mouce a...
Do hrnce nalijeme 250 ml vody, osolíme a dáme vařit. Přidáme kuskus, krátce povaříme, odstavíme z plotny a necháme 5 - 10 minut bobtnat. Před...
Fíky očistíme, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Dva fíky odložíme stranou, ostatním vykrojíme bubáky a plody nakrájíme na tenká kolečka. Tofu...