Japonsko
Recepty na typická jídla kuchyně Japonska vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne. Jídla japonské kuchyně jsou známá po celém světě, připravují se v mnoha restauracích i domácnostech. V posledních letech se velmi oblíbeným stalo i tradiční sushi. Japonské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Filety z lososa bez kůže rozkrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech, vložíme pod gril a grilujeme z obou stran, až budou křupavé. Dáme...
Do suché pánve vsypeme sezamová semínka a opražíme do zlatova. Odstavíme, přesypeme na porcelánový plochý talíř, necháme vychladnout. Salátovou...
Mrkev a ředkev rozkrájíme na tenké plátky, listy salátu nakrájíme na proužky a potřeme majonézou. Do kastrůlku nalijeme rýžové víno, vodu, osolíme,...
Připravíme si dresink: smícháme wasabi, olivový olej, limetkovou šťávu a med. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme kostičky. Vmícháme je k...
Všechny ingredience kromě oleje vyšleháme společně. Pokud nemáme dashi, nevadí. Poté po částech smažíme tenké omelety na oleji. Vždy je...
Kulatou rýži několikrát propláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme zprudka asi 3 minuty. Oheň...
Nejprve cca 5min nasucho opražíme při nízké teplotě sezamová semínka, dokud lehce nezhnědnou. Nudle vaříme 5min ve vroucí vodě, slijeme a...
Meloun oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zalijeme bílým vínem a mírně osolíme. Salát podáváme dobře vychlazený.
Očištěné pstruhy osolíme. Do rozpuštěného másla přidáme koření, citronovou šťávu a jogurt. Každou rybu v této směsi namočíme a zabalíme do alobalu...
Tenké špagety uvaříme dle návodu, slijeme a ve větší míse je smícháme s vývarem, 2 lžícemi octa, dvěma lžícemi vína, cukrem a nasekanou petrželkou....
Omyté maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a necháme asi 1 hodinu odležet. Omytý pórek nakrájíme na válečky asi 2cm dlouhé. Na jehly...
Omyté a osušené švestky urovnáme těsně vedle sebe do kameninového hrnce. Jednotlivé vrstvy švestek prosypeme solí a omytými lístky máty. Hrnec...
Omytá kuřecí stehna vykostíme, osolíme a mírně opepříme. Obalíme je v hladké mouce, osmahneme na pánvi na oleji a vyjmeme. Do výpeku přidáme cukr,...
Tofu nakrájíme na kostky a necháme asi 12 hodin namočené ve vývaru. Očištěnou, nakrájenou brokolici podusíme na másle, přidáme očištěné, nakrájené...
Připravíme čtvercovou formu o straně osmnáct centimetrů s odnímatelným dnem. Vymažeme ji olejem, vyložíme potravinářskou fólií tak, aby přesahovala...
Pod tekoucí vodou dobře propláchneme rýži a vaříme ji, až je na zkus. Poté ji pod poklicí necháme čtvrt hodiny dojít a poté ji odložíme, aby...
Sušené houby necháme v hrnku s vodou asi půl hodiny máčet. Kapra očistíme, zbavíme kůže, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce...
Do pánve vlijeme 200 ml vody, rýžové víno, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Vložíme omyté porce tuňáka a pod pokličkou zvolna vaříme, až je maso...
V 1 litru bujonu z mušlí při mírné teplotě povaříme přibližně 1 hodinu malý kousek Kombu asi 4 cm (druh mořských řas). Pak uvařenou Kombu vyjmeme,...
Smícháme olej se sójovou omáčkou, s medem, víno, s česnekem, se zázvorem s hořčicí. Do marinády vložíme kousky kuřete, řádně je obalíme a 2 hodiny...
Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Rozpálíme wok s olejem. Do horkého oleje nasypeme rýži, potom ji na mírném plameni za stálého míchání smažíme...
Na glazuru svaříme sójovou omáčku, rýžové víno a cukr. Vše provaříme několik minut. Ve woku rozpálíme olej a v něm lehce osmažíme kuřecí maso, pak...
Česnek oloupeme a prolisujeme. Kuřecí maso a játra nakrájíme na středně velké kousky. Z kapií vyjmeme semínka a nakrájíme ji na kostičky. Smícháme...
Očistíme špenát a důkladně propláchneme. Necháme ho cca 2 minuty blanšírovat ve vroucí, osolené vodě. Poté scedíme, zprudka zchladíme a necháme...
Nudle vložíme do osolené vroucí vody a uvaříme na skus, cca 8-10 min. Poté slijeme a necháme okapat. Mezitím očistíme pórek, podélně rozpůlíme a...
V misce smícháme solamyl se sherry, vmícháme vinný ocet, sójovou omáčku, třtinový cukr, rozdrcený česnek, skořici a strouhaný zázvor. Hovězí maso...
V hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme japonské nudle a povaříme 3 minuty. Poté necháme okapat. Nudle promícháme se sezamovým olejem a semínky. Ve...
Mírně osolenou vodu přivedeme v hrnci k varu, přidáme fazolky a vaříme 2 minuty, až změknou. Slijeme a ponoříme do ledové vody. Necháme vychladnout...
Vaječné nudle dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou. Necháme máčet 10 minut. Ve woku rozehřejeme slunečnicový olej. Přidáme pokrájenou červenou...
V misce smícháme sójovou omáčku se sherry, přidáme rozetřený česnek, nadrobno nakrájený zázvor a cukr. Vše dobře promícháme. Do připravené...
Očištěnou a omytou brokolici rozebereme na růžičky a nakrájíme na tenké plátky. V pánvi na rozehřátém oleji osmažíme nasekaný česnek, přidáme...
Maso omyjeme, pokrájíme na kostky. Rýžové víno a sojovou omáčku smícháme dohromady, poté přidáme pokrájený zázvor. Získáme marinádu, do které na 30...
Nejdříve připravíme omáčku na salát, kterou dáme na dvě hodiny do lednice. Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a osmahneme jen 1 minutu v...
Nudle vložíme do vroucí osolené vody se lžící oleje a vaříme na skus. Nudle scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Kuřecí prsa...
Filety nakrájíme na kousky, osolíme a naskládáme do pekáče vymazaného máslem. V předehřáté troubě prudce zapečeme. Upečené kousky ryby servírujeme...
Kuřecí stehna zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na kousky. Maso vložíme do vroucí vody se solí a pepřem a vaříme. Po čtvrt hodině přidáme...
Do studené vody na půl hodiny namočíme agar. Všechno ovoce očistíme a nakrájíme nadrobno, citronovou kůru nastrouháme. Bílky ušleháme do pevné pěny...
Do misky nalijeme studený rybí vývar, přilijeme sójovou omáčku, rýžové víno, přidáme cukr, sůl a promícháme. Do misky rozklepeneme vejce a metlou...
Syrové filety ze sardinek omyjeme, osušíme, posypeme mořskou solí a necháme hodinu uležet. Znovu omyjeme a osušíme. Do misky nalijeme ocet,...
Syrový filet z lososa omyjeme, osušíme a dáme na chvíli na mrazák, aby trochu ztuhl. Poté filet vyjmeme, ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky a...
Řasu nori nařežeme na 4 stejně silné proužky, upravíme na talířky do tvaru kroužků, naplníme dušenou rýží a konečky prstů umačkáme. Pokapeme...
Očištěného a vykuchaného úhoře omyjeme, osušíme a stáhneme kůži. Do kastrůlku vlijeme rybí vývar, sójovou omáčku, ocet, rýžové víno, přidáme cukr a...
Syrový filet z pražmy bez kůže rozkrájíme na 4 tenké plátky a z jedné strany potřeme pastou wasabi. Rozložíme na talířky potřenou stranou nahoru,...
Mušle z konzervy scedíme a necháme okapat, petrželku posekáme na jemno. Z dušené rýže mokrýma rukame vytvarujeme 4 pevné koule, které obalíme v...
Avokádo oloupeme, rozkrojíme napůl, vyjmeme pecku a dužinu nakrájíme na tenké plátky, které pokapeme citronovou šťávou, aby nehnědly. Pažitku...
Zelený chřest očistíme, omyjeme, nakrájíme na kratší špalíčky, vložíme do kastrůlku, zalijeme vodou, osolíme a povaříme 4 minuty. Scedíme, necháme...
Syrový filet z lososa zbavíme kůže a nakrájíme na velmi tenké plátky. Každý plátek z jedné strany potřeme pastou wasabi a rozložíme po jednom na...
Celé garnáty vložíme do kastrůlku, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 4 minuty. Scedíme, necháme vychladnout. Vývar si ponecháme. Do misky nalijeme...
Houby očistíme papírovou utěrkou, odkrojíme nožičky, klobouky na špičce nařízneme do kříže, pórek podélně rozkrojíme a nakrájíme na delší nudličky....
Syrový filet z tuňáka zbavíme kůže, případné kostičky odstraníme pinzetou a maso nakrájíme přes vlákno na velmi tenké plátky. Do misky nalijeme...