Dánsko
Recepty na typická jídla kuchyně Dánska vás v mnoha případech překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou a konečná chuť hotových jídel vás nadchne- připravte si například typické dánské ryby, polévky nebo sušenky. Dánské jídlo se zcela jistě stane vítaným zpestřením vašeho jídelníčku.
Bílky s cukrem ušleháme na opravdu tuhý sníh, pomalu přimícháme škrob, kakao a jemně strouhanou čokoládu. Na plech s pečícím papírem vyznačíme...
Bílky ušleháme s hnědým cukrem, octem a škrobem, do tuhého sněhu. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a naplníme sněhem. Pečeme hodinu...
Vejce uvaříme na tvrdo, zchladíme, rozřízneme podélně a vydlabeme žloutek. Změklé máslo utřeme se sardelemi hořčicí a žloutky. Směsí naplníme...
Do sklenice tzv.tumbleru dáme cukr, sirup monin cane sugar, limetu nakrájenou na kousky, kterou vymačkáme. Přidáme lístky máty, borůvky a znovu...
Omyté, vykostěné a naklepané kotlety osolíme. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky a švestky omyjeme a necháme na cedníku zvlhnout. Potom je...
Omyté porce kuřete osolíme a opečeme na másle dozlatova. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, podlijeme vývarem a dusíme v troubě. Měkké kuře vyjmeme,...
Omyté maso nakrájíme na plátky, naklepeme je, osolíme a po každé straně grilujeme asi 4-5 minut. (Místo grilování můžeme maso dusit). Vejce...
Omyté filé nakrájíme na kousky, zakapeme citronovou šťávou a necháme v chladu 30 minut odležet. Potom maso umeleme, osolíme, okořeníme a...
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na dílky. Omytou okurku oloupeme a spolu s očištěnými paprikami, oloupanou cibulí a se šunkou nakrájíme na...
Hlávkový salát omyjeme, natrháme na kousky a vložíme do mísy. Přidáme omytá, na dílky nakrájená rajčata, na čtvrtky nakrájená, uvařená vejce,...
Máslo rozmícháme s moučkovým cukrem a mandlovým práškem. Těsto vyválíme na 3 mm silný plát. Potřeme krémem a posypeme hrozinkami. Srolujeme do...
Vařené maso nakrájíme ostrým nožem na malé kostičky. Nakládané cibulky scedíme, necháme okapat a rozčtvrtíme. Sardele propláchneme studenou vodou,...
Chléb nalámeme na kousky a vložíme do hrnce. Zalijeme pivem a stejným množstvím vody a promícháme. Necháme odpočinout min. 3 h. Polévku poté...
Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Omyjeme kopr, otrháme lístky a odložíme na ozdobení...
Smícháme maso s nakrájenou cibulí, přidáme mouku, tymián, papriku, podle chuti sůl a pepř. Hmotu spojíme vejcem a přidáme mléko. Z hmoty...
Mleté kuřecí maso spolu s mletým vepřovým vložíme do mísy. Přidáme oloupanou, nastrouhanou cibuli, strouhanku, mléko, tymián, sůl a pepř. Vmícháme...
Do mouky se solí přidáme cukr a žloutek. Podle potřeby zpracujeme s vodou, vypracujeme hladké těsto. Rozehřejeme máslo s cukrem, zvýšíme teplotu...
Salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na dílky. V misce smícháme vodu s vinným octem, olejem, cukrem, solí a...
Připravíme náplň: spařené mandle oloupeme a dvakrát jemně pomeleme. Dáme je do misky, přidáme cukr, vejce a směs dobře promícháme. Poté připravíme...
Krupky trhané dobře v sítu promyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a necháme namočené přes noc. Druhý den krupky z vody slijeme, přilijeme litr...
Čtyři plátky chleba nakrájíme na kostičky, v pánvi na rozpáleném oleji s máslem chleba osmažíme do zlatova. Do smaltovaného hrnce nalijeme 5 dl...
Oloupaný velký (mladý) celer a oloupaná jablka omyjeme, nakrájíme na nudličky a vložíme do mísy. Sterilovanou řepu scedíme, též ji pokrájíme na...
Žitný chleba pokrájíme na kostičky, dáme ho hrnce, zalijeme 2 dl vody a 5 dl piva. Chleba necháme máčet 10-12 hodin. Druhý den chleba s pivem...
Sušené vypeckované švestky omyjeme a dáme do misky. Zalijeme je 2 dl vody a necháme namočené asi 30 minut. Oloupeme a omyjeme mrkev, celer a jablka...
Omyté vepřové maso (nejlépe prorostlý bůček bez kosti nebo krkovice) dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem vody a pomalu přivedeme k varu. Polévku...
Očištěnou hlávku zelí rozkrojíme, vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky. V hrnci si rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme...
Vepřový prorostlý bůček omyjeme, dáme do hrnce se studenou vodou a pomalu přivedeme k varu. Jakmile se začne polévka vařit, snížíme teplotu a pod...
Velké barevné fazole dáme do hrnce se studenou vodou (1 litr) a necháme je namočené 10-12 hodin. Druhý den fazole scedíme, přilijeme čistou vodu ...
V hlubší pánvi si rozpustíme máslo, přidáme polohrubou mouku a osmažíme si světlou jíšku. Postupně k jíšce budeme přilévat studenou vodu a...
Omyté krupky - lámanku dobře promyjeme, dáme je do hrnce, zalijeme vodou a necháme je namočené několik hodin (2-3 hodiny). Poté je scedíme, vložíme...
V hrnci rozehřejeme 150 g másla, přidáme 250 g polohrubé mouky a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 7 dl mléka a 7,5 dl smetany....
Očištěné a omyté žampióny osušíme, pokrájíme na plátky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme máslo s olejem, žampiony...
Očištěné červené zelí rozkrojíme, vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na nudličky. V hrnci rozpálíme sádlo a postupně přidáváme zelí, které za...
Filé z tresky omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky, osolíme, posypeme čerstvě mletým citrónovým pepřem. Petrželovou nať, menší pórek a jarní...
Oloupaný celer omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky, dáme do mísy a pokapeme citrónovou šťávou. Očištěnou cibuli jemně nastrouháme. Mleté libové...
Mleté hovězí maso a mleté vepřové maso vložíme do mísy. Oloupanou cibuli jemně nastrouháme, přidáme k masu., doložíme hladkou mouku, sůl, čerstvě...
V hrnci přivedeme k varu vodu se solí, vložíme makaróny a vaříme podle návodu do měkka (přibližně 15 - 20 minut). Uvařené makaróny scedíme,...
Žlutý loupaný hrách dobře omyjeme, dáme do hrnce s 1,2 litrem vody a necháme ho namočený 2-3 hodiny. Poté ho dáme vařit, do vody přidáme sůl, celou...
Vepřovou omytou a osušenou kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky (4 kusy). Maso mírně naklepeme, osolíme, ochutíme posypeme čerstvě pomletým pepřem....
Oloupanou rebarboru pokrájíme na špalíčky, v kastrole podlijeme vodou, přidáme cukr, sirup a citronovou kůru a zvolna pod poklicí rozdusíme doměkka...
V kastrůlku smícháme rozpuštěné máslo s medem a smetanou. V míse smícháme mouku s cukrem, kypřicím práškem a kořením. Přilijeme směs z kastrůlku a...