Slezsko
Slezská kuchyně nabízí mnoho vynikajících tradičních jídel. Patří mezi ně například velmi známá a oblíbená čočková polévka, ale také bramborové placky nebo bigos. Slezsko ale nabízí i jiné typické speciality s neobvyklými názvy, jako je například rozkula, grochule, kelurubková mačka, kraple se špenátem, panpúšiky nebo frajták. Recepty na mnohé speciality Slezska najdete zde a určitě alespoň některé vyzkoušejte! Budete víc než příjemně překvapeni!
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle. Slijeme přebytečnou vodu, osolíme a opepříme. Vmícháme vejce, smetanu a mouku. Vypracujeme tekutější...
Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme ji vařit do 500 ml osolené vody. Slaninu rozkrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nadrobno...
Brambory nakrájené na kostky uvaříme v osolené vodě, rozmačkáme je a necháme v teple. Ve větší pánvi rozpálíme máslo, přidáme do něj nakrájený...
Hovězí, vepřové i kuřecí maso omyjeme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Slaninu rozkrájíme na malé kostičky, klobásy na kolečka. ...
Cibule oloupeme a nadrobno nakrájíme. Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na plátky. Telecí kýtu omyjeme, osušíme a...
Brambory omyjeme, uvaříme v osolené vodě a pak je ještě teplé oloupeme a necháme vychladnout. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Česnek...
Očištěné zelí nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme natenko, oloupaný česnek drobně posekáme. Klobásy po obvodu...