Valašsko
Recepty na tradiční jídla, která nabízí Valašsko. Vsetín, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Rožnov pod Radhoštěm a další místa na Valašsku mají své typické speciality. Patří mezi ně například česnečka nebo zelňačka, karbanátky, ale i vynikající lívance, koblihy nebo oblíbené škubánky, kynuté koláče, medový perník a mnohé další. Recepty na tato a mnohá další jídla najdete v této části. Určitě si z nich podle své chuti vyberete.
Vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme najemno nebo rozmačkáme šťouchadlem. Přidáme vejce, smetanu, osolíme a vypracujeme těsto. Pánev zahřejeme...
Prorostlý (libovější) bůček a plecko omyjeme a pokrájíme na kostky. Pomeleme ho, dáme do mísy a přilijeme mléko. Promícháme a necháme 1 hodinu...
Očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Slaninu pokrájíme na hranolky. Vykuchaného králíka (bez hlavy)...
Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Snítku libečku také omyjeme a nadrobno rozkrájíme. Slaninu...
Ovesné vločky a jáhly spaříme 1 litrem horké vody, dáme je do hrnce, zalijeme 1/2 litrem vody a necháme 12 hodin namočené. Druhý den je uvaříme na...
Do vlažného mléka nasypeme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy nasypeme obě mouky, špetku soli, 100 gramů...
Ovesné vločky důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Mrkev, celer, petržel očistíme a...
Pohanku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme ji do hrnce, zalijeme 8 dl osolené vody a uvaříme pod pokličkou doměkka. Vaříme pomalu 30 minut,...
Vepřovou krkovici omyjeme, osušíme a nakrájíme 4 silnější řízky. Naklepeme je, potřeme olivovým olejem, osolíme a silně opepříme čerstvě pomletým...
Vepřové kotlety s kostí, silné přibližně 2 cm, omyjeme a osušíme. Ostrým nožem je rozřízneme po obvodu, až ke kosti. Pak kotlety osolíme a opepříme...
Do hrnce vložíme vepřová žebra, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kuličky nového koření, celého pepře, bobkový list, kousek cibule, přivedeme k varu...
Omyté kuře rozporcujeme. Porce osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem a dáme do pekáče, do kterého jsme na dno dali plátky slaniny. Kuře...
Omyté brambory uvaříme ve slupce v 1 litru vody. Vaříme je přibližně 25 minut. Brambory slijeme, vychladlé oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme do...
Uzenou krkovici omyjeme a uvaříme v 1 litru vody, do které jsme dali oloupanou cibuli, česnekem, bobkový list, nové koření, sůl a pepř. Mezitím si...
Vodu v hrnci přivedeme k varu, za stálého míchání přisypeme krupici a pozvolna vaříme. V pánvi rozškvaříme kostičky slaniny, přisypeme mouku a...
Vodu v hrnci přivedeme k varu, přidáme špetku soli, za stálého míchání přisypeme krupici a pozvolna vaříme. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme...
V hrnci si přivedeme k varu 1 litr mléka s 0,5 lžičkou soli. Jakmile mléko začne vřít, snížíme teplotu a hned za stálého míchání pomalu sypeme...
Do větší mísy nasypeme 710 g hladké mouky, do které uděláme důlek, do něj rozdrobíme celou kostku droždí, přidáme 2 špetky cukru a přilijeme 1 dl...
Brambory omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme. 5 stroužků česneku prolisujeme. Brambory v míse je smícháme se solí, moukou, prolisovaným...
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světle hnědou jíšku. Zalijeme vodou, rozšleháme metlou, přivedeme k varu, přidáme plátky hub,...
Oloupané a omyté brambory nastrouháme a dáme do mísy. Necháme je chvíli odstát, pak z nich slijeme přebytečnou vodu a smícháme je s rozetřeným...
Čerstvé (nebo mražené) borůvky (lidově "haferky") omyjeme a necháme odkapat. Dáme je do skleněné nádoby, zalijeme 1 litrem vodky, nádobu uzavřeme a...
Libeček a kopr omyjeme, nadrobno pokrájíme. Uherský salám pokrájíme na velmi malé kostičky, slaninu na proužky. 8 kusů velkých brambor omyjeme,...
Skopový hřbet částečně odkostíme, zbavíme tuku a ve vlažné vodě jej omyjeme. Nasekáme kotlety, mírně je naklepeme, maso částečně uvolníme nožem od...
Oloupané a na kostičky nakrájené brambory vaříme v osolené vodě s kmínem, až jsou téměř měkké. Po uvaření vodu slijeme. Do mléka nasypeme mouku,...
Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Maso rozkrájíme na kostičky. Brambory uvaříme ve...
Oloupanou šalotku drobně pokrájíme, očištěný česnek prolisujeme. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. V míse promícháme brynzu s máslem, šalotkou,...
Očištěné omyté hříbky nakrájíme na plátky. Oloupeme uvařené brambory ve slupce a pokrájíme je též na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na...
Rybí filé osolíme, opepříme, poprášíme hladkou moukou a v pánvi na rozpáleném másle osmažíme z každé strany dozlatova. Usmažené filé necháme...
Omytou cuketu oloupeme, rozkrojíme, odstraníme jadýrka a pokrájíme ji na nudličky. Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme do sklenice a kostky...
Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omytou a oloupanou cuketu nastrouháme nahrubo. Anglickou slaninu (hodně prorostlou) pokrájíme na malé kostičky...
Omytou cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pokapeme ji olivovým olejem (1 lžíce) a v rozpálené pánvi ji rozpečeme. Vychladlou cuketu v míse...
Olomoucké tvarůžky pomeleme na masovém strojku, dáme je do mísy a vyšleháme je do lehkého krému s měkkým tvarohem, máslem, pivem, solí a sladkou a...
Pohanku v sítu promyjeme a pak ji dvakrát spaříme vařící vodou (2-3 litry). Spařenou pohanku dáme vařit do mírně osoleného (0,5 lžičky) mléka a...
Pohanku v sítu promyjeme a pak ji dvakrát spaříme vařící vodou (2-3 litry). Spařenou pohanku dáme vařit do mírně osoleného (0,5 lžičky) mléka a...
Vepřové maso z kýty nebo "falešné" svíčkové omyjeme a pokrájíme na nudličky. Cibuli s česnekem očistíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek...
Tavený sýr pokrájíme na kousky, šunku pokrájíme na velmi malé kostičky. Křen oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme...
Křížaly nebo sušené slupky z jablek omyjeme pod tekoucí vodou a dáme je do hrnce s celou ruličkou skořice s 1 litrem studené vody. Vaříme při mírné...
Sušená jablka (křížaly) nebo sušené slupky z jablek omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce s litrem studené vody. Vaříme při mírné teplotě 5...
Nejdříve natrháme jahodové listy (přibližně 1 kg, ale ne zahradní). Omyjeme je, necháme odkapat a osušíme je. Pak je válečkem rozmačkáme a...