Západ Evropy - ostatní
Západoevropská kuchyně je nám poměrně známá a většina surovin, které se v ní používají, jsou k dostání i v České republice. V této části jsou recepty, podle kterých si můžete připravit mnoho chutných jídel, s kterými jste se setkali za hranicemi směrem na západ.
Každá kuchyně ze západu Evropy má nějaké typické potraviny i jídla. Nejvíce známá je kuchyně Francie, kde mají vynikající sýry i uzeniny, ryby a mořské plody, ale tím přehled francouzských lahůdek zdaleka nekončí. Sýry je proslavené i Švýcarsko, v Německu mají například typické uzeniny, z Rakouska pochází vídeňský řízek nebo sachr dort. Anglie a Belgie jsou známé pivem , Irsko a Skotsko whisky - ale i v těchto zemích mají mnoho chutných jídel...
Kuřecí prsa omyjeme, pokrájíme na kousky a rozmixujeme s 1 dl smetany. Rozmixované maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, přilijeme 2 dl smetany...
Česnek si připravíme den předem. Můžeme ho péct zároveň s jiným pokrmem. Seřízneme mu špičku tak, aby řez odhalil všechny stroužky. Pečeme na 200...
Uvařené oloupané brambory a oloupaná jablka nakrájíme na kostičky. Ořechy nastrouháme a lehce smícháme s majolkou. Okyselíme ji citronovou šťávou,...
Všechny přísady kromě rumu zahřejeme za stálého míchání téměř k bodu varu. Necháme asi 15 minut louhovat na velmi mírném ohni a potom vyjmeme...
Do misky nalijeme ocet, přisypeme cukr, špetku soli a promícháme, aby se cukr rozpustil. Mátové lístky na prkénku nasekáme na jemno a přisypeme k...
Do misky nalijeme olej a ocet, přidáme sůl a pepř. Petrželku, kerblík, estragon, cibuli, pažitku a kapary pokrájíme najemno a přisypeme do mísy....
Telecí maso spolu se syrovým sádlem umeleme na strojku. Do mleté směsi zapracujeme vejce a žloutky, osolíme, opepříme a přidáme špetku mletého...
Rajčata rozkrojíme na 2 poloviny a zbavíme jádřinců. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme pokrájenou cibuli a...
Základní vývar ohřejeme. Polévkové těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat. Sýr nastrouháme na jemném struhadle a dáme...
Rajčata pokrájíme na malé kostičky, zasypeme strouhaným sýrem, trochou mleté papriky a necháme chvilku odležet. Do talíře dáme velkou lžíci...
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme na kolečka pokrájený pórek a chvilku orestujeme. Zalijeme vodou, přidáme brambory nakrájené na kostičky, dvě...
V pánvi na rozpuštěném másle opražíme cibulku s cukrem dozlatova. Přimícháme mouku a do směsi vlijeme vodu s bujónem. Vaříme 30 minut. Do hotové...
V hrnci rozpustíme máslo a přisypeme pokrájenou zeleninu. Cibuli, karotku, posekané listy celeru, bobkový list a tymián. Lehce orestujeme, zalijeme...
Uzeného lososa zbavíme kůže, maso nakrájíme na kostičky. Brambory očistíme, nakrájíme také na kostičky a vaříme v osolené vodě asi 10 minut doměkka...
Budeme potřebovat dvě uzené makrely. Oddělíme hlavu a ocas, vyndáme páteř a kosti, maso od kůže oddělíme a z masa na talířku vytvoříme kopeček. Do...
Očištěné a omyté maso vložíme vcelku do hrnce, zalijeme vínem a přivedeme k varu. Jakmile se víno začne vařit, přidáme bobkový list, tymián, celý...
Vejce uvaříme natvrdo, což je asi 8 minut. Necháme vychladnout, oloupeme a podélně rozřízneme. Vyndáme žloutky, vidličkou je rozmělníme, osolíme,...
Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jadérek a dužinu nakrájíme nahrubo. Cibuli pokrájíme najemno. V hrnci rozpálíme kvalitní olej, přisypeme...
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce s kmínem téměř doměkka. Prochladlé brambory oloupeme a nákrájíme na plátky. Oloupanou a nakrájenou cibuli...
Oukleje nebo jiné drobné bílé rybky vložíme do mísy s moukou, hromadně je obalíme, vložíme do fritovacího sítka a sítkem zaklepeme, aby odpadla...