Francie
Recepty na typická jídla kuchyně Francie vás v mnoha případech příjemně překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou i konečnou chutí hotových jídel. Francouzská kuchyně je celosvětově známá mnoha vynikajícími jídly, sýry, rybami a mořskými plody, lahodně upravenými různými druhy masa, uzeninami a zapomenout nemůžeme ani na vynikající francouzské víno. Tradiční jídla Francie budou zcela jistě zajímavým zpestřením vašeho jídelníčku.
Jehněčí ledvinky nakrájíme na nudličky, lanýže na proužky. Na pánvi rozpálíme kvalitní olej, vložíme ledvinky a orestujeme ze všech stran. ...
Krabí maso z konzervy scedíme ze šťávy a necháme okapat. Omyjeme kopr, petrželku, polovinu drobně pokrájíme, polovinu snítek si odložíme na ozdobu....
Očištěné a omyté kuře zbavíme kůže tak, aby zůstala v celku. Kůži osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem poklademe na ni (z vnitřní strany)...
Očištěné hříbky nakrájíme na silnější plátky. V kastrole rozehřejeme olej, přidáme nakrájené cibulky a hříbky, nasekaný česnek, sůl a pepř. Dusíme...
Maso pokrájíme na kostičky, přidáme vejce, koření a solamyl. Chipsy rozdrtíme, smícháme se sýrem, paprikou na kostičky a nasekanou petrželkou. Z...
Větší meloun rozpůlíme a nožem vykrajujeme dužinu tak, aby vznikly melounové mističky. Každou zbavíme jadérek, pokapeme portským a posypeme trochou...
Hrozinky namočíme do teplé vody. Sardinky omyjeme, odkrojíme jim hlavy a ocásky. Rozpůlíme na 2 filety. Zapékací mísu vytřeme olejem, naskládáme...
Mléko přivedeme k varu, osladíme krupicovým cukrem, přidáme špetku soli, 50 gramů másla a postupně přisypeme pšeničnou krupici. Stále mícháme....
Rybu nakrájíme na tenké proužky nebo kostičky – podle chuti. Meloun nakrájíme na kostky asi 2 cm velké. Rajčátka přepůlíme. Avokádo oloupeme a...
Kapusty nastrouháme nahrubo. Dáme je do velké mísy. Připravíme si zálivku: citronovou šťávu smícháme s octem, olejem, najemno nasekanou šalotkou,...
Olej rozpálíme ve velké, hlubé pánvi nebo hrnci. Žebra osolíme a opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na oleji (4 minuty z každé strany). ...
Steaky necháme 30 minut před přípravou odležet v pokojové teplotě. Mezitím si připravíme Pico de Gallo: Rajčata nakrájíme na plátky, odstraníme...
Troubu předehřejeme na 180 °C. Camembert nařízneme shora na mřížový vzor. Posypeme ho tymiánem a naskládáme na něj česnek nakrájený na plátky....
Uzenou vepřovou plec omyjeme, uvaříme téměř doměkka a nakrájíme na kostičky. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a po vychladnutí nakrájíme na...
Jablko rozpůlíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Datle rozmixujeme najemno se skořicí a trochou vody. Jablko naskládáme na talíř a...
Toastový chléb nakrájíme na 8 plátků. Použít můžeme i chleba obyčejný, jakýkoliv. Všechny plátky chleba potřeme máslem. Na čtyři plátky chleba...
Kuře osolíme, opepříme a vložíme do římského hrnce. Přidáme pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájené brambory a slaninu. Přisypeme tymián,...
Cukr, vejce a vanilkovou tresť ušleháme do pěny. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a ke straně přilijeme rozehřáté máslo (60g). Vše...
Rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout. Utřeme cukr, vejce, vanilkový cukr a citrónovou kůru, pomalu přidáme mouku, kypřící prášek a sůl, nakonec...
Plátky želatiny naložíme do hrnku s vodou podle návodu na obalu. Budeme potřebovat 6 plátků. Jakmile želatina nabobtná, vmícháme ji do 700 ml horké...
Dršťky vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a opepříme. Přidáme cibuli se zapíchnutými hřebíčky, svazek bylinek, mrkev a vše zvolna...
Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Karotky jemně nastrouháme. Vše polijeme marinádou z citronové šťávy a...
Slaninu a šunku rozkrájíme na nudličky, sýr nastrouháme na jemno. Listové těsto vyválíme do velikosti koláčové formy i s okrajem, formu těstem...
V míse smícháme mleté maso s citronovou šťávou, olejem, provensálským kořením, oloupanou, najemno nasekanou cibulí, smetanovým sýrem, prolisovaným...
Brokolici zbavíme dřevnatého stonku, zbylou růžici očistíme od zažloutlých částí. Dáme vařit do osolené vody na cca 25 minut. Brokolice musí být...
Kostry zalijeme 3000ml vody, přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu, koření, osolíme a opepříme. Vaříme na mírném plameni 2 hodiny. Naběračkou...
Z medu, citrónové šťávy, oleje, zázvoru a petrželky si připravíme marinádu, do které přes noc naložíme pokrájené kuřecí maso. Marinované maso...
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a vmícháme mleté oříšky. Cukrářským sáčkem tvarujeme z připraveného těsta na plech vyložený pečicím papírem...
Rozpustíme 60 g másla. 4 žloutky smícháme s 120 g moučkového cukru, šleháme do bělavé pěny, poté přisypeme 85 g mouky. Přilijeme rozpuštěné máslo. ...
Oloupané syrové brambory jemně nastrouháme do mísy, přidáme ušlehaná vejce, sůl, olej (1 cl), vše dobře promícháme. Na olejem vymazanou pánev dáme...
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme cukr, skořici, zakápneme citronovou šťávou,...
Kuřecí prsíčka lehce naklepeme a osolíme. V hrnku si připravíme těstíčko z mouky, vejce, mléka a špetky soli. Řízečky máčíme v těstíčku a pozvolna...
Mouku smícháme s vejcem. Vypracujeme tuhé těsto, které nastrouháme přes hrubé struhadlo přímo do polévky. Vaříme 4 minuty.
Rajčata spaříme vroucí vodou a oloupeme slupky. Dužinu propasírujeme přes síto, přimícháme nastrouhaný česnek, sůl, pepř, bylinky a protlak. ...
Omytou řeřichu nahrubo nakrájíme a vsypeme do mísy. Přidáme očištěný, omytý a na nudličky nakrájený salát. Vmícháme olej, citronovou šťávu a...
V misce vyšleháme vejce se smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Ve větší pánvi si rozhřejeme máslo s olejem. Plátky toustového...
Smetanu ke šlehání svaříme a přidáme nastrouhanou čokoládovou polevu. Za stálého míchání ji rozvaříme a potom přichutíme vanilkovým cukrem. Za...
Troubu předehřejeme na 240C. Připravíme si oloupanou kůru z jednoho citronu a šťávu ze dvou citronů. Broskve nahoře nařízneme křížem až k pecce,...
Zapékací mísu dobře vymastíme máslem. Do mísy klademe oloupané, syrové brambory nakrájené na plátky. Každou vrstvu osolíme, pokapeme máslem a...
Máslo na mírném ohni rozpustíme v kastrolku. Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme k ní...
Hřebínky zbavíme kůže, omyjeme, vložíme do vroucího vývaru a povaříme 10 minut. Scedíme a necháme okapat. Žampiony nakrájíme na plátky. Kohoutí...
Zálivka: Smícháme jogurt, citronovou šťávu, ocet, dijonskou hořčici, drcený česnek, podle chuti sůl a pepř. Rozpálíme olej, dáme do něj koriandr a...
Mouku smícháme se lžičkou soli a pepře. Omyté porce kuřete posypeme 1 lžící mouky. Polovinu másla rozehřejeme a kuře na něm po všech stranách...
Česnek a cibulku orestujte na olivovém oleji, přidejte rajčata, tymián, sůl, pepř a cukr a hodinu vařte. Nakonec přidejte nasekanou bazalku,...
V zapékací míse smícháme omyté, na kolečka nakrájené cukety s procezenými rajčaty, oloupanou, na kolečka nakrájenou cibulí, nasekaným česnekem a...
Nalámanou čokoládu s mlékem zvolna rozpustíme v horké vodní lázni. Vmícháme máslo a když se s čokoládou spojí, přidáme jeden po druhém žloutky....
Sůl roztlučeme s pepřem, koriandrem, jalovcem, česnekem a tymiánem na hrubou pastu. Pastou potřeme omytá a osušená kachní stehna, která vložíme do...
Očištěné žampiony vložíme do mísy, zalijeme olejem, posypeme nasekaným tymiánem, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme. V jiné míse smícháme...
Těsto rozkrojíme na poloviny a rozválíme na obdélníky o velikosti plechu. 1 plát přeneseme na plech a druhý zabalíme do fólie. Obojí uložíme do...
Propláchnuté fazole vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Odstavíme a necháme 2 hodiny bobtnat. V pánvi na olivovém...