Holandsko
Recepty na typická jídla kuchyně Holandska vás v mnoha případech příjemně překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou i konečnou chutí hotových jídel. V holandské kuchyni se velmi často připravuje vepřové, hovězí, jehněčí a drůbeží maso i ryby, velmi častou přílohou jsou brambory a zelenina, především rajče.
Tradiční jídla Holandska budou zcela jistě zajímavým zpestřením vašeho jídelníčku.
Omytá rajčata nakrájíme na dílky, sýr na kostičky a vše podusíme. Osolíme a zalijeme vejci. Nakonec pokrm posypeme jemně nasekanou pažitkou a...
Žloutky rozšleháme, přidáme chladný vývar zbavený tuku a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí. Směs se nesmí vařit, aby se nesrazila. Do hustě...
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka a osolíme. Cibuli nakrájíme najemno. Do máslem vymazaného kastrolu vrstvíme střídavě brambory a cibuli. Vše...
Rozemeleme maso, přidáme mléko, nastrouhaný sýr, osolíme a promícháme. Necháme přes noc v lednici. Poté tvoříme malé placičky, které v trojobalu...
Cukr a droždí promícháme s trochou vlažné smetany a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, sůl, citr. kůru a vzešlé droždí, promícháme, přidáme...
Cukr a žloutky utřeme, přidáme mleté ořechy, strouhanku a sníh z bílků. Vše důkladně vymícháme a vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané...
Konzervu sladkého kondenzovaného mléka Salko vaříme cca 2 hodiny ve vodě. Vznikne krémový karamel. Sušenky s máslem vyšleháme na tuhou hmotu. ...
Křehké těsto urovnáme do koláčové formy, zakryjeme alobalem a 10 minut předpečeme, odendáme alobal a dalších 10 minut dopečeme. Cukr a vejce...
Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké nudličky, přidáme gorgonzolu pokrájenou na kostičky, pomeranč a grep nakrájené na plátky, ořechy opražené na...
Nejprve přivedeme k varu bílé víno se 4 lžícemi vody a pepřem. Vaříme, dokud se tekutina neodpaří asi na třetinu množství. Poté zcedíme přes síto a...
Zelené fazolky vaříme v horké vodě 2 minuty, scedíme a necháme vychladnout. Smícháme spařený kuskus, papriku, kmín, citrónovou kůru, koriandr, sůl...
250g másla a cukru utřeme s nastrouhanou citrónovou kůrou, postupně zašleháme čtyři vejce, mouku a kypřící prášek. Do těsta zapracujeme třetinu...
Oloupané brambory nastrouháme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl, vejce, sýr nakrájený na kostičky a trochu mouky. Vše spojíme. Slaninu nakrájíme na...
Z droždí a vlažného mléka připravíme kvásek. Vykynutý vlijeme do osolené mouky, přidáme žloutky a vypracujeme těsto. Přidáme oloupané nastrouhané...
Všechny suroviny nakrájíme na jemné nudličky. Smícháme je s majolkou ochucenou hořčicí a pažitkou. Salát necháme asi 1/2 hodiny uležet v chladu. ...
Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a podusíme ji na másle. Přidáme oloupaná, nakrouhaná jablka, uvařenou a nakrouhanou řepu, osolíme, podlijeme a...
Omyté maso vaříme v osolené vodě asi 1 1/2 hodiny. Přidáme očištěnou mrkev, oloupanou cibuli a brambory nakrájené na kostičky a vaříme ještě 1/2...
Omyté maso nakrájíme na malé řízky, naklepeme a osolíme. Připravené plátky grilujeme po každé straně asi 4-5 minut. Hotové silně pokapeme...
Smetanu vlijeme do hrnce, přidáme žloutky, mouku, víno a sůl. Ve vodní lázni šleháme, až začne omáčka houstnout - nesmí se vařit. Potom přilijeme...
Omyté maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Maso dáme na zpěněnou cibulku a opečeme. Přidáme koření, podlijeme vývarem a...