Rakousko

Recepty na typická jídla kuchyně Rakouska vás v mnoha případech příjemně překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou i konečnou chutí hotových jídel.V Rakousku se velmi často připravuje hovězí polévka s různými druhy nudlí nebo játrovými knedlíčky, celosvětvě známý je vídeňský telecí řízek, oblíbená je vepřová pečeně s houskovými nebo bramborovými knedlíky a také těstovinové fleky se zelím a špekem. Známé jsou i tradiční moučníky a sladkosti - pralinky Mozartovy koule, Sachr dort nebo závin s jablky Apfelstrudel, ale i sladké knedlíky s meruňkami nebo švestkami. Rakušané mají ale rádi i obyčejnou husku s telou sekanou a různé párky. Zapomenout nemůžeme na kávové speciality, jako je například tzv. prodlouřená káva ve sklenici s rumem nebo slivovicí Fiaker nebo Kaiser Melange - káva se žloutkem, případně s medem nebo koňakem, a také káva smíchaná s mlékem v poměru 1:1, známá jako Melange. Nejoblíbenějším nápojem je pivo.  Tradiční jídla Rakouska budou zcela jistě zajímavým zpestřením vašeho jídelníčku.

Seřadit
Nalezeno 522 receptů
Zobrazení

Čerstvá rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a jemně nasekáme. Bazalku omyjeme a nasekáme. Všechny suroviny smícháme a tenkým...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 20 min Počet komentářů k receptu1

Vepřové řízky nařízneme na okrajích a lehce je naklepeme. Maso osolíme a obalíme v trojobalu - vejce rozšleháme s rostlinným olejem a mlékem....

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu1

Formu na bábovku vymastíme slabě máslem a vysypeme moukou. Po obvodu vyložíme formu celými, oloupanými mandlemi. Z uvedených přísad vypracujeme...

1
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 80 min Počet komentářů k receptu2

Žloutek a vejce rozšleháme, osolíme a přidáme cukr. Střídavě přidáváme mouku a mléko, až vznikne hladké těsto. Necháme přikryté hodinu odpočinout. ...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 20 min Počet komentářů k receptu1

Vejce rozbijeme do misky, přidáme smetanu, sůl a vše rozmícháme. Na pánvi rozehřejeme máslo a vlijeme vejce. Mícháme do zhoustnutí.

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 15 min Počet komentářů k receptu1

Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme je, zbavíme semen a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, rajčata podusíme a potom je přidáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min Počet komentářů k receptu1

Meloun zbavíme pecek a nakrájíme na kostičky. Spolu s mátou ho rozmixujeme dohladka. Rozdělíme do formiček na nanuky a necháme přes noc zmrznout...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 10 min Počet komentářů k receptu1
Recept obsahuje video

V kastrole na rozehřátém sádle restujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli asi 15 minut. Potom přisypeme mletou papriku, krátce promícháme a...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
4 hlasy
Celkový čas přípravy 140 min Počet komentářů k receptu2

Šunku z kýty (s kostí) omyjeme studenou vodou a vložíme ji do pekáče kůžičkou dospod. Zalijeme 1/4l vína a 3/4l vroucí vody. Šunku pečeme za...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 130 min Počet komentářů k receptu1

Špenátové listy přebereme, dobře omyjeme a dáme vařit do osolené vody na 10 minut. Vařený špenát ocedíme, propláchneme studenou vodou, vymačkáme,...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Brambory oloupeme a pokrájíme podélně na čtvrtky (malé ponecháme vcelku). Zalijeme je studenou vodou, uvaříme a ocedíme. Na pánvi rozehřejeme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Oloupané banány nakrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou. Máslo a polovinu dávky hroznového cukru šleháme do pěny, postupně vmícháme sůl...

3
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 70 min Počet komentářů k receptu1

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a pokapeme je citronovou šťávou. Vodu svaříme s cukrem a kořením. Přidáme jablka a dusíme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu2

Na vyšší sklenici položíme překapávač a přes filtr přelijeme čtvrtinu mleté kávy 1dl vařící vody. Stejně postupujeme i u dalších porcí. Kávu podle...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 10 min Počet komentářů k receptu1

Zelí podle potřeby nakrájíme a dáme do kastrolu. Podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí doměkka. V jiném kastrolu krátce osmahneme slaninu...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu1

Hrášek uvaříme v osolené vodě doměkka a ocedíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme sekanou petrželovou nať a zalijeme vývarem z...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 25 min Počet komentářů k receptu1

Omyté kotlety nařízneme na okrajích, lehce naklepeme, potřeme solí a česnekem a pomoučíme jednu stranu. Maso vložíme do rozpáleného oleje...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Nejprve připravíme těsto. Máslo rozpustíme, v míse smícháme mouku se špetkou soli a cukrem. Přilijeme mléko, promícháme, přidáme vejce a tekuté...

4.5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na rozpáleném sádle zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme brambory, osolíme, opepříme,...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Hovězí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmahneme dorůžova v horkém tuku. Přidáme mletou...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 110 min Počet komentářů k receptu2

Na 20g másla osmahneme jemně nakrájenou cibuli a petrželovou nať. Přidáme na plátky nakrájené hříbky, lišky nebo žampiony a necháme je podusit. ...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Horký hovězí vývar nalijeme do nahřátých polévkových misek. Do každé misky přidáme celý syrový žloutek. Ihned podáváme.

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 5 min Počet komentářů k receptu1

Vývar připravíme obvyklým způsobem, procedíme hustým cedníkem, dochutíme polévkovým kořením a maso nakrájíme na malé kostičky. Máslo dobře...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 140 min

Hovězí játra očistíme, omyjeme, zbavíme žilek a blan a nakrájíme je na plátky. Plátky mírně naklepeme, okraje nařízneme, opepříme je a po obou...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 80 min
Recept obsahuje video

Z upraveného hovězího roštěnce nakrájíme roštěnky. Mírně je naklepeme, okrajové blány i s tukem nařízneme, osolíme, opepříme, na tuku rychleji...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme chvíli vychladnout. Žloutky s cukrem a změklým máslem vymícháme do pěny, přidáme čokoládu a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 45 min

Asi 20 ks menších pórků s oříznutými konci rozložíme do širšího kastrolu ve dvou vrstvách na sebe. Zalijeme vařící vodou, pórky musí být ponořené. ...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Těsto na koláč si připravíme den předem. Do mísy nasypeme mouku. Uděláme důlek a nasypeme sůl a 50g cukru. Připravíme kvásek z kvasnic a trochy...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 45 min

V mléce rozšleháme vejce, osolíme, přidáme petrželku a muškát a vymícháme řídké těsto. Necháme je asi 10-15 minut odpočinout. Těsto v tenké vrstvě...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Žemle oloupeme a namočíme je do trochy vody nebo mléka. Potom je vymačkáme a protřeme sítem. Máslo utřeme s vejcem do pěny, přidáme žemle, vmícháme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Máslo utřeme se špetkou soli a muškátu do pěny, přidáme vejce a mícháme, dokud se vejce nespojí s máslem. Přidáme krupici a vzniklou hmotu necháme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Z mletých ořechů, cukru a bílků zpracujeme těsto. Vytvarujeme kuličky, které obalujeme v pokrájených nugátových bonbónech nebo ve strouhaném nugátu...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

Máslo utřeme do pěny a postupně vmícháme vejce a žloutky. Přidáme namočené a vymačkané žemle, které prolisujeme. Osolíme a přidáme jemně nasekanou...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Máslo utřeme s vejcem, osolíme, přidáme jemně nasekanou petrželku a strouhanku, až vznikne tuhá hmota, ze které vytvarujeme knedlíčky. Knedlíčky...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Máslo utřeme s vejcem a žloutkem. Přidáme 1 polévkovou lžíci kyselé smetany, špetku muškátu, sůl a krupici. Hmotu necháme 15 minut odpočinout. ...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmažíme ji na tuku dozlatova. Přidáme lžičku sekané petrželky. Žemle nakrájíme na kostičky, namočíme do mléka...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Morek odblaníme, rozmačkáme a prolisujeme. V misce jej utřeme s vejcem, solí a muškátem do pěny, přidáme nasekanou petrželovou nať, změklé a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 28 min

Slaninu nakrájíme na malé kostičky a osmahneme ji dozlatova. Zalijeme mlékem a necháme přejít varem. Přidáme kukuřičnou krupici a za stálého...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Žemle nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a spolu s nasekanou petrželovou natí ji lehce osmahneme na tuku a přelijeme přes...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Postup při přípravě tyrolských knedlíčků je stejný jako při přípravě žemlových knedlíčků s tím, že přidáme uzené maso nakrájené na malé kostičky.

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Máslo utřeme do pěny a postupně vmícháme žloutky, jemně nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř a šunku nakrájenou nadrobno. Potom přidáme mouku a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme 2 žloutky a mouku. Mírně osolíme a těsto rozetřeme na pomaštěný a moukou vysypaný plech. Ve...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Připravíme těsto na svítek jako v receptu Polévka s vaječným svítkem. Žloutek smícháme s prolisovanými játry, nasekanou petrželovou natí a mletým...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Vejce, mouku, mléko a sůl vymícháme na hladké, řídké těsto. Necháme 15 minut odpočinout a potom těsto ještě zamícháme. Struhadlo namočíme do...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme ji na tuku. Přidáme nasekanou petržel. Játra umeleme, slezinu oškrábeme, přidáme žemle namočené v mléce...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Mouku, sůl, vejce a strouhaný parmazán vymícháme na řídší těsto. Vlijeme je tenkým praménkem do vařícího vývaru a povaříme 2-3 minuty. Nakonec...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 13 min

Morek z hovězích kostí povaříme 3-5 minut a nasekáme jej. Morek přidáme do světlého hovězího vývaru.

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 15 min

Kuře rozporcujeme, vložíme do studené osolené vody a spolu se zeleninou vaříme doměkka. Hotovou polévku ocedíme a necháme ji částečně vychladnout...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 80 min

Kosti opereme pod tekoucí vodou, nasekáme je na kousky a vložíme do vařící vody. Necháme jednou přejít varem, vodu slijeme, kosti znovu...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 80 min

Telecí maso a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu vaříme v osolené vodě doměkka. Když je maso měkké, polévku procedíme a maso umeleme. Cibuli...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 110 min

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist