Rakousko
Recepty na typická jídla kuchyně Rakouska vás v mnoha případech příjemně překvapí svojí poměrně jednoduchou přípravou i konečnou chutí hotových jídel.V Rakousku se velmi často připravuje hovězí polévka s různými druhy nudlí nebo játrovými knedlíčky, celosvětvě známý je vídeňský telecí řízek, oblíbená je vepřová pečeně s houskovými nebo bramborovými knedlíky a také těstovinové fleky se zelím a špekem. Známé jsou i tradiční moučníky a sladkosti - pralinky Mozartovy koule, Sachr dort nebo závin s jablky Apfelstrudel, ale i sladké knedlíky s meruňkami nebo švestkami. Rakušané mají ale rádi i obyčejnou husku s telou sekanou a různé párky. Zapomenout nemůžeme na kávové speciality, jako je například tzv. prodlouřená káva ve sklenici s rumem nebo slivovicí Fiaker nebo Kaiser Melange - káva se žloutkem, případně s medem nebo koňakem, a také káva smíchaná s mlékem v poměru 1:1, známá jako Melange. Nejoblíbenějším nápojem je pivo. Tradiční jídla Rakouska budou zcela jistě zajímavým zpestřením vašeho jídelníčku.
Čerstvá rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a jemně nasekáme. Bazalku omyjeme a nasekáme. Všechny suroviny smícháme a tenkým...
Vepřové řízky nařízneme na okrajích a lehce je naklepeme. Maso osolíme a obalíme v trojobalu - vejce rozšleháme s rostlinným olejem a mlékem....
Formu na bábovku vymastíme slabě máslem a vysypeme moukou. Po obvodu vyložíme formu celými, oloupanými mandlemi. Z uvedených přísad vypracujeme...
Žloutek a vejce rozšleháme, osolíme a přidáme cukr. Střídavě přidáváme mouku a mléko, až vznikne hladké těsto. Necháme přikryté hodinu odpočinout. ...
Vejce rozbijeme do misky, přidáme smetanu, sůl a vše rozmícháme. Na pánvi rozehřejeme máslo a vlijeme vejce. Mícháme do zhoustnutí.
Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme je, zbavíme semen a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, rajčata podusíme a potom je přidáme...
Meloun zbavíme pecek a nakrájíme na kostičky. Spolu s mátou ho rozmixujeme dohladka. Rozdělíme do formiček na nanuky a necháme přes noc zmrznout...
V kastrole na rozehřátém sádle restujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli asi 15 minut. Potom přisypeme mletou papriku, krátce promícháme a...
Šunku z kýty (s kostí) omyjeme studenou vodou a vložíme ji do pekáče kůžičkou dospod. Zalijeme 1/4l vína a 3/4l vroucí vody. Šunku pečeme za...
Špenátové listy přebereme, dobře omyjeme a dáme vařit do osolené vody na 10 minut. Vařený špenát ocedíme, propláchneme studenou vodou, vymačkáme,...
Brambory oloupeme a pokrájíme podélně na čtvrtky (malé ponecháme vcelku). Zalijeme je studenou vodou, uvaříme a ocedíme. Na pánvi rozehřejeme...
Oloupané banány nakrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou. Máslo a polovinu dávky hroznového cukru šleháme do pěny, postupně vmícháme sůl...
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a pokapeme je citronovou šťávou. Vodu svaříme s cukrem a kořením. Přidáme jablka a dusíme...
Na vyšší sklenici položíme překapávač a přes filtr přelijeme čtvrtinu mleté kávy 1dl vařící vody. Stejně postupujeme i u dalších porcí. Kávu podle...
Zelí podle potřeby nakrájíme a dáme do kastrolu. Podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí doměkka. V jiném kastrolu krátce osmahneme slaninu...
Hrášek uvaříme v osolené vodě doměkka a ocedíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme sekanou petrželovou nať a zalijeme vývarem z...
Omyté kotlety nařízneme na okrajích, lehce naklepeme, potřeme solí a česnekem a pomoučíme jednu stranu. Maso vložíme do rozpáleného oleje...
Nejprve připravíme těsto. Máslo rozpustíme, v míse smícháme mouku se špetkou soli a cukrem. Přilijeme mléko, promícháme, přidáme vejce a tekuté...
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na rozpáleném sádle zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme brambory, osolíme, opepříme,...
Hovězí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmahneme dorůžova v horkém tuku. Přidáme mletou...
Na 20g másla osmahneme jemně nakrájenou cibuli a petrželovou nať. Přidáme na plátky nakrájené hříbky, lišky nebo žampiony a necháme je podusit. ...
Horký hovězí vývar nalijeme do nahřátých polévkových misek. Do každé misky přidáme celý syrový žloutek. Ihned podáváme.
Vývar připravíme obvyklým způsobem, procedíme hustým cedníkem, dochutíme polévkovým kořením a maso nakrájíme na malé kostičky. Máslo dobře...
Hovězí játra očistíme, omyjeme, zbavíme žilek a blan a nakrájíme je na plátky. Plátky mírně naklepeme, okraje nařízneme, opepříme je a po obou...
Z upraveného hovězího roštěnce nakrájíme roštěnky. Mírně je naklepeme, okrajové blány i s tukem nařízneme, osolíme, opepříme, na tuku rychleji...
Nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme chvíli vychladnout. Žloutky s cukrem a změklým máslem vymícháme do pěny, přidáme čokoládu a...
Asi 20 ks menších pórků s oříznutými konci rozložíme do širšího kastrolu ve dvou vrstvách na sebe. Zalijeme vařící vodou, pórky musí být ponořené. ...
Těsto na koláč si připravíme den předem. Do mísy nasypeme mouku. Uděláme důlek a nasypeme sůl a 50g cukru. Připravíme kvásek z kvasnic a trochy...
V mléce rozšleháme vejce, osolíme, přidáme petrželku a muškát a vymícháme řídké těsto. Necháme je asi 10-15 minut odpočinout. Těsto v tenké vrstvě...
Žemle oloupeme a namočíme je do trochy vody nebo mléka. Potom je vymačkáme a protřeme sítem. Máslo utřeme s vejcem do pěny, přidáme žemle, vmícháme...
Máslo utřeme se špetkou soli a muškátu do pěny, přidáme vejce a mícháme, dokud se vejce nespojí s máslem. Přidáme krupici a vzniklou hmotu necháme...
Z mletých ořechů, cukru a bílků zpracujeme těsto. Vytvarujeme kuličky, které obalujeme v pokrájených nugátových bonbónech nebo ve strouhaném nugátu...
Máslo utřeme do pěny a postupně vmícháme vejce a žloutky. Přidáme namočené a vymačkané žemle, které prolisujeme. Osolíme a přidáme jemně nasekanou...
Máslo utřeme s vejcem, osolíme, přidáme jemně nasekanou petrželku a strouhanku, až vznikne tuhá hmota, ze které vytvarujeme knedlíčky. Knedlíčky...
Máslo utřeme s vejcem a žloutkem. Přidáme 1 polévkovou lžíci kyselé smetany, špetku muškátu, sůl a krupici. Hmotu necháme 15 minut odpočinout. ...
Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmažíme ji na tuku dozlatova. Přidáme lžičku sekané petrželky. Žemle nakrájíme na kostičky, namočíme do mléka...
Morek odblaníme, rozmačkáme a prolisujeme. V misce jej utřeme s vejcem, solí a muškátem do pěny, přidáme nasekanou petrželovou nať, změklé a...
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a osmahneme ji dozlatova. Zalijeme mlékem a necháme přejít varem. Přidáme kukuřičnou krupici a za stálého...
Žemle nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a spolu s nasekanou petrželovou natí ji lehce osmahneme na tuku a přelijeme přes...
Postup při přípravě tyrolských knedlíčků je stejný jako při přípravě žemlových knedlíčků s tím, že přidáme uzené maso nakrájené na malé kostičky.
Máslo utřeme do pěny a postupně vmícháme žloutky, jemně nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř a šunku nakrájenou nadrobno. Potom přidáme mouku a...
Ze dvou bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme 2 žloutky a mouku. Mírně osolíme a těsto rozetřeme na pomaštěný a moukou vysypaný plech. Ve...
Připravíme těsto na svítek jako v receptu Polévka s vaječným svítkem. Žloutek smícháme s prolisovanými játry, nasekanou petrželovou natí a mletým...
Vejce, mouku, mléko a sůl vymícháme na hladké, řídké těsto. Necháme 15 minut odpočinout a potom těsto ještě zamícháme. Struhadlo namočíme do...
Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme ji na tuku. Přidáme nasekanou petržel. Játra umeleme, slezinu oškrábeme, přidáme žemle namočené v mléce...
Mouku, sůl, vejce a strouhaný parmazán vymícháme na řídší těsto. Vlijeme je tenkým praménkem do vařícího vývaru a povaříme 2-3 minuty. Nakonec...
Morek z hovězích kostí povaříme 3-5 minut a nasekáme jej. Morek přidáme do světlého hovězího vývaru.
Kuře rozporcujeme, vložíme do studené osolené vody a spolu se zeleninou vaříme doměkka. Hotovou polévku ocedíme a necháme ji částečně vychladnout...
Kosti opereme pod tekoucí vodou, nasekáme je na kousky a vložíme do vařící vody. Necháme jednou přejít varem, vodu slijeme, kosti znovu...
Telecí maso a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu vaříme v osolené vodě doměkka. Když je maso měkké, polévku procedíme a maso umeleme. Cibuli...