Ocet Champagne

OCET CHAMPAGNE – ocet vyráběný z šumivých vín z oblasti Champagne.

Méně známá delikatesa

Ocet Champagne není tak oblíbený jako napříkla balzamikový ocet, je však delikatesou. Zjemňují se jím sladké pokrmy, sorbety, ochutit jím lze i bujón nebo rybí salát.

Původ a výskyt

Ocet champagne pochází z historické oblasti Champagne, která se nacházela v severovýchodní Francii na území dnešního regionu Champagne-Ardenne. Tato oblast je proslavená svým šumivým vínem, ze kterého je také vyráběn tento ocet.

Chuť a složení

Základní surovinou pro výrobu octa Champagne je pravé šumivé víno Champagne. Ocet obsahuje 6-8% kyseliny, 0,5% obj. alkoholu a vodu. Jeho chuť je mírně nakyslá a delikátní.

Využití octu champagne v kuchyni

Ocet Champagne je v kuchyni delikatesou. Zjemňují se jím sladké pokrmy, sorbety, ochutit jím lze i bujón nebo rybí salát. Hodí se na všechny listové saláty, saláty z čekanky i k čerstvým žampionům. Lze ho použít k přípravě marinád na drůbež, mořské plody i zvěřinu. Perfektně ochutí některé druhy omáček, jako například omáčku holandskou.

Dostupnost a skladování

Ocet champagne je v České republice k dostání je pouze ve specializovaných prodejnách s lahůdkami. Uchovává se v chladu a temnu.