Olej z dýňových semen

zpět do Tuky a oleje
  • Anglicky: Pumpkin seed oil

OLEJ Z DÝŇOVÝCH SEMEN – rostlinný olej vyráběný z dýňových semínek lisovaných za studena. Je velice prospěšný našemu zdraví.

Původ a historie

Stejně jako dýně se nejdříve používal v Jižní a Severní Americe, někdy se uvádí jako země původu dýně Indie. Rafinovaný olej z dýňových semen sice existuje, k dostání je ale pouze olej lisovaný za studena. Dlouholetou tradici lisování má olej v rakouském Štýrsku, lisuje se tu už více než 300 let.

Vzhled, chuť a vůně…

Dýňový olej má specifickou zelenohnědou barvu, která může připomínat motorový olej. Tento olej má ořechově-kořeněnou, intenzivní chuť.

Zdraví a vitamíny

Obsahuje kyselinu olejovou, linolovou, linolenovou a vitamin E – 18 mg na 100 ml oleje. Díky vysokému obsahu zinku se dýňový olej využívá k léčbě problémům s prostatou, ale také k léčbě problémů s vlasy, nehty a pokožkou. Dále obsahuje skupiny vitamínů B, C a E a minerály hořčík, vápník, železo, draslík.

Použití dýňového oleje v gastronomii

Používá se ke smažení i k vaření, okoření saláty, polévky i sladké dezerty. Používá se i k dochucení dresinků.

Můžeme z něj připravit pesto či ho přidat do pomazánek. Velmi chutný je s grilovanou zeleninou a pečenými brambory. Hodí se také k sýrům a masu.

Ve sladké kuchyni se dají dýňovým olejem dochutit moučníky, dezerty či ovocné saláty.

Dostupnost a skladování

Dýňový olej je možné zakoupit v dobře zásobených supermarketech.

Uchovává se v temnu a chladu, jeho trvanlivost je až 10 měsíců.

Léčivé účinky

- pomáhá při problémech s prostatou

- zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů i pokožky

zpět do Tuky a oleje