Podzemnicový olej

zpět do Tuky a oleje
  • Anglicky: Peanut oil

PODZEMNICOVÝ OLEJ – anglicky Peanut oil, častěji známý jako arašídový olej je jedlý olej vyráběný z plodů podzemnice olejné (latinsky Arachis hypogaea) známých jako burské oříšky, arašídy či „buráky“.

Chutný, zdravý, exotický…

Podzemnicový olej je kvalitní, chutný a tučný jedlý olej. Lisovaný za studena si zachovává přirozené vlastnosti oříšků podzemnice olejné. Má výraznou exotickou oříškovou chuť, a skvěle doplňuje pokrmy asijského druhu. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných kyselin a má relativně vysokou tepelnou stálost, takže najde využití ve studené i teplé kuchyni.

Původ a historie

Podzemnicový olej dostal zelenou v době občanské války, kdy kvůli nedostatku velrybího tuku v Konfederaci musela být nalezena jiná alternativa. Olej byl pak také ve velké míře používán během druhé světové války v USA, kdy byl nedostatek jiných olejných zdrojů.

Současnost

V současné době se podzemnicový olej používá zejména v čínské a asijské kuchyni jako exotické a aromatické dochucovadlo.

Vzhled, chuť, vůně…

Podzemnicový olej lisovaný za studena má tmavou barvu, nasládlou vůni a výraznou exotickou oříškovou chuť. Při nízkých teplotách je zakalený a má gelovou konzistenci. Podzemnicový olej zpracovaný rafinací má světlou barvu a neutrální chuť.

Zdraví a vitamíny

Energetická hodnota podzemnicového oleje ve 100 g se pohybuje okolo 3700 kJ/884 kcal. Obsahuje téměř 100 % tuku, z toho tvoří přibližně 14,63 % nasycené mastné kyseliny, 64,72 % mono-nenasycené mastné kyseliny a 16,16 % poly-nenasycené mastné kyseliny. Z poly-nenasycených mastných kyselin tvoří převážná většina omega 6 (15,97 %). Obsah omega 3 mastných kyselin je 0,19 %.

Za studena lisovaný podzemnicový olej je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny skupiny B, A, D a E, je také zdrojem vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Obsahuje také polyfenoly a lecitin, který snižuje cholesterol v krvi a také napomáhá organismu k udržení fyzické a psychické rovnováhy, podporuje schopnost učení a koncentrace.

Použití podzemnicového oleje v gastronomii

Podzemnicový olej má v gastronomii široké využití v návaznosti na typ, resp. druh výroby. Panenský podzemnicový olej lisovaný za studena je vhodným do studené kuchyně, ale i k šetrnějším tepelným úpravám, je tepelně stálý i při teplotě 175°C. Přidává se do salátových zálivek, majonéz, marinád, k dochucování polévek. Lze ho využít i k přípravě těsta do moučníků k šetrnému pečení a dušení zeleniny a masitých pokrmů, zejména pokrmů z drůbežího masa. Dodává jídlu typickou exotickou chuť.

Podzemnicový olej rafinovaný má vysoký budou kouřový bod (227 °C), a proto se výborně hodí k úpravě pokrmů za vysokých teplot, smažení a grilovaní.

Můžeme se setkat i s olejem z pražených arašídů, který má velmi výraznou arašídovou chuť a báječně dochucuje pokrmy asijského typu.

Použití v péči o tělo

Podzemnicový olej má své využití i v kosmetice a péči o tělo. Používá se jako součást pleťových vod a krémů, mýdel, šamponů a dá se využít i jako masážní olej.

Skladování

Podzemnicový olej uchovávejte nejlépe v temnu a chladu, nevystavujte přímému slunečnímu záření a řiďte se uvedeným datem spotřeby.

Léčivé účinky

Podzemnicový olej má pozitivní vliv na naše zdraví:

- snižuje hladinu cholesterolu

- snižuje riziko cévních a srdečních chorob

- pravidelným užíváním napomáhá normální funkci nervové tkáně a jater

- podporuje vylučování žluče

- zlepšuje paměť, pozornost a sluch

- příznivě působí při únavě a nespavosti

- při zevním použití pomáhá při léčbě hnisavých ran

- snižuje srážlivost krve a zastavuje krvácení z cév pod kůží

Přestože rafinováním za vysokých teplot ztrácí podzemnicový olej většinu alergenů a dokonce i alergici ho většinou dobře snáší, panenský podzemnicový olej je nevhodný pro lidi s alergií na burské oříšky, protože si spolu s vitamíny a minerály zachovává i alergeny, které obsahuje burský oříšek.

zpět do Tuky a oleje