Roquefort

zpět do Sýry

ROUQEFORT je polotvrdý francouzský sýr s vnitřní plísní určený ke krájení.

Původ a historie

Rouquefort pochází údajně z francouzské oblasti Causes, první zmínky o něm můžeme nalézt už v roce 79 n. l. v díle Plinia Staršího „Historia naturalis“, byl to i oblíbený sýr Karla VI.

Dle legendy byla výroba sýra objevena, když jistý mladík obědvající svůj ovčí sýr zahlédl nedaleko krásné děvče, rozběhl se za ním a zanechal svůj oběd v jeskyni. Po svém návratu po několika měsících nalezl mladík v jeskyni zralý sýr s plísní, kterému dnes říkáme Rouqefort.

Současnost

V současnosti je Rouquefort asi 2. nejoblíbenějším sýrem ve Francii, v roce 2005 dosáhla jeho produkce skoro 19 tisíc tun.

Vzhled, chuť, vůně…

Roquefort je naočkován plísní Penicillium. Má tvar válce o průměru 19-20 cm, výšce 8,5-10,5 cm a hmotnosti 2,5-2,9 kg. Těsto je krémově zbarvené s šedozelenými žilkami plísně. Má měkkou a drobivou konzistenci.

Tento sýr nemá kůrku, je chráněn před vysycháním hliníkovou fólií. Obsah tuku v sušině je 52%. Chuť je velmi intenzivní, pikantní, slaná, s lehkým nádechem ovčího aroma. Roquefort slabě voní po plísni.

Výroba

Rouqefort se vyrábí se z ovčího mléka, které se zahřívá a přidáním syřidla sráží. Když syrovátka odkapává, obrací se sýr pětkrát denně. Osolené bochníky se převážejí do Roquefortu, kde zrají uvnitř hory Combalou po dobu nejméně 3 měsíců.

Použití sýru Rougefort v gastronomii

Sýrem Rouquefort se ochucují omáčky, přidává se do salátů, dresinků nebo do náplní taštiček. Patří na každou sýrovou mísu, je velmi oblíbený.

Dostupnost a skladování

K dostání je tento sýr ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketech.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.

 

zpět do Sýry