SBRINZ je velmi tvrdý sýr původem ze Švýcarska.

Původ a historie

Sbrinz je někdy označován jako nejstarší evropský sýr. Některé keltské pozůstatky z doby před naším letopočtem naznačují, že bychom předchůdce sýru Sbrinz mohli najít již v této době.

Jiné prameny uvádějí, že je tento sýr zmíněn až v roce 70 n. l., a některé zase uvádí dokumenty z roku 1530. Jisté však je, že tradice švýcarského Sbrinzu sahá minimálně několik set let nazpátek.

Vzhled, chuť, vůně…

Sbrinz má kulatý tvar, průměr 50-70 cm, výšku 14 cm a hmotnost 20-45 kg. Sýrové těsto je drobivě suché, pevné. Má světle žlutou barvu až barvu slonové kosti. Kůra je pevná, suchá, zlatožluté až hnědé barvy.

Tento sýr je pikantní, výrazný a aromatický. Obsah tuku v sušině je 45 %. 

Výroba

Tento sýr sevyrábí se z kravského mléka, které se za stálého míchání zahřívá a sráží syřidlem. Sýřenina se harfou řeže na stejné kousky a tím se zároveň odděluje syrovátka. Poté se těsto ukládá do solné lázně na 18 dní a ještě další 2 měsíce sýr odpočívá při teplotě 18 °C. Tím dojde ke ztrátě velkého množství vody a tuku. Nakonec sýr vyzrává dalších 16-22 měsíců.

Použití sýru Sbrinz v gastronomii

Sbrinz se dobře taví, je proto vhodný jak k zapékání pokrmů, tak i ke zjemnění omáček a polévek. Ve švýcarské kuchyni se také často používá jako náhražka parmezánu.

Dostupnost a skladování

K dostání je tento sýr pouze ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.

zpět do Sýry