Šabrej kmínovitý - římský kmín

zpět do Koření
  • Latinsky: Cuminum cyminum

Jinak mateřský kmín či křížový kmín. Používáme semena, sušená, mletá i celá. Římský kmín má jinou chuť než kmín kořenný, chutná ostře aromaticky a příjemně čerstvě. Je oblíbeným kořením latinskoamerické, arabské a dálnovýchodní kuchyně, nesmí chybět ani v indických čatní. Římský kmín se přidává také do chleba a do žaludečních likérů, do směsí kari. Uchovává se bez přístupu vzduchu, v temnu, suchu a chladu. Své aroma si udrží déle než rok. Je k dostání v obchodech s kořením celý nebo mletý.

Kmín římský (šabrej kmínovitý) dává zvláštní kořennou příchuť mnoha slaným pokrmům připravovaným v Indii, severní Africe, na Středním východě, v Americe a Mexiku. Kmín římský je jednoletá teplomilná bylina, dorůstající do výšky 30cm. Rostliny se sklízejí, když plody začnou žloutnout. Potom se vymlátí a nažky se usuší na slunci.

Vůně kmínu římského je výrazná, silná a těžká, s kořennou a štiplavou složkou. Plody mají nahořklou, říznou a kořennou chuť, která přetrvává po určitou dobu. V Indii se toto koření před použitím praží, zvýrazní se tím jeho chuť. Kmín římský je základem různých směsí, např. směsi garam masala a panch peron. Přidává se i do láků na nakládání a do salátů. V severní Africe je důležitou přísadou kořenicí směsi ras-al-hánút, ochucuje také uzeniny a různé pokrmy z kuskusu. V arabských zemích a v Turecku se mletý římský kmín přidává do pokrmů z mletého masa a zeleniny. Ve Španělsku se římským kmínem spolu se skořicí a šafránem koření dušené pokrmy, v Texasu se přidává do chilli noc carne.

Plody – oválné nažky jsou 5-6mm dlouhé, s podlouhlými žebry a několika štětinami. Většinou bývají světle hnědé, mohou ale být zbarvené zelenavě nebo šedavě.

Drť – mletý kmín římský v kombinaci s mletým koriandrem dodává typickou vůni různým indickým pokrmům.

Silice – přidává se do kosmetických výrobků – parfémů.

Karí směs – kmín římský je důležitou složkou karí koření.

Černý kmín římský – nažky této odrůdy kmínu jsou menší a jejich vůně je sladší.

Mletý černý kmín římský – chuť černého kmínu trochu připomíná chuť kmínu římského a kmínu kořenného. Černý kmín římský příjemně voní po seně.

Kmín římský pochází z údolí Nilu, pěstováním se rozšířil po celé Africe, Malé Asii, Íránu, Indie, Indonésie a Číny. Byl dovezen také do Španělska a Ameriky.

zpět do Koření