Bizon

Bizoní maso se vyznačuje nízkým obsahem tuku a cholesterolu, získává stále větší oblibu u spotřebitelů. V poslední době se začíná objevovat i v našich restauracích. Bizoní maso ve srovnání s masem hovězím má nižší obsah tuku a cholesterolu, ve 100g bizoního masa jsou jen 2-3g tuku. Maso se vyznačuje vysokým obsahem minerálních látek a hodnotných bílkovin, chutí vzdáleně připomíná zvěřinu nebo hovězí. Bizoní maso se často připravuje stejně jako hovězí maso, vyžaduje ale o polovinu kratší tepelnou úpravu, protože je křehčí.

Rozdělení bizoního masa

Bizoní svíčková, filet Svíčková se šlachou, neodblaněná, má tmavočervenou barvu, sval má tvar trojúhelníku. Maso je jemně vláknité, mírně mramorované a libové. Hodí se k pečení, smažení a na přípravu minutek.

Vysoký roštěnec
Vysoký roštěnec z bizona je poměrně kalorický, maso je jemně vláknité, mírně mramorované. Roštěnec je vhodný na pečení, grilování a minutky.

Bizoní vrchní šál
Vykrajuje se z kýty, má tmavé, libové maso. Připravuje se pečený nebo dušený.

Roastbeef (rostbíf)
Roastbeef z bizona je jemně vláknitý, jen velmi málo mramorovaný. Odpovídá nízkému roštěnci u skotu. Je vhodný na grilování a pečení.

Špička bizoní kýty
Jedná se o horní část kýty, maso je jemně vláknité, libové. Špička je vhodná k dušení nebo pošírování.