Opuncie

  • Latinsky: Opuntia ficus-indica
  •  figue d´Inde
  •  Kaktusfeige
  •   Indian fig

OPUNCIE VELKÁ – Nopál obecný Opuncie mexická - latinsky Opuntia ficus-indica - je velmi dekorativní rostlina, některé odrůdy mají chutné plody.

Netradiční a velmi zdravé ovoce…

Kaktusové fíky, které se rodí na opuncii, mají chutnou a vitamínů plnou dužinu ukrytou pod slupkou s mnoha dlouhými ostrými špičatými trny, které se mezinárodně nazývají „pitahayas“.

Původ a historie

Opuncie pochází podle všech poznatků z Mexika a tropických oblastí Střední Ameriky od Kanady až po Ohňovou zemi. Opuncie byly vždy součástí strany Indiánů – proto se jim říká také „indiánské fíky“.

Po objevení Ameriky opuncii přivezli do Evropy jako první Španělé v 16. století a pak se rychle rozšířila ve Středomoří i postupně dalších oblastech světa. V roce 1515 byla podle archivních záznamů objevena i na Haiti.

Současnost

Opuncie se v současné době vyskytuje ve všech oblastech tropického a subtropického pásma, kde roste v podstatě jako plevel.

Nejvíce se opuncie pěstují v Mexiku, Brazílii, Bolívii, Itálii a USA, pak také v jižní Africe a Indii.

S pěstováním a kultivací opuncií začali přibližně před 8000 až 9000 lety v Mexiku a opunciím se zde velmi důkladně věnují dodnes. V centrálním Mexiku na plantážích Ciudad de México byla dokonce už v roce 1997 vyvinuta a poprvé použita technologie pěstování opuncií v speciálních plastikových tunelech.

V současnosti jsou už i druhy opuncií bez trnů, první vyšlechtil na začátku 20.stiletí americký botanik Ether Burbank.

Velmi dobře se opuncii daří i v Austrálii, kde se po svém dovezení rychle rozšířila až na takové počty, že do země na regulaci dovezli přirozené hmyzí škůdce opuncií až z Mexika.

V Itálii vynalezli metodu zvanou „scozzolatura“, která zvyšuje výnosy, v Izraeli se pokouší pěstovat opuncie v hydroponii.

Komerčně nejdůležitějším druhem je opuncie mexická - Opuntia ficus-indica, která má dvě formy- amyclaea s trny a inermis bez trnů.

V Mexiku, Indii, Brazílii, Chile, Argentině, USA a JAR se rod Opuntia spp. Velmi využívá jako píce.

Vzhled, chuť, vůně…

Opuncie se v České republice pěstují především jako dekorativní rostliny, protože mají nádherné žluté, červené až fialové květy, které měří až 10 centimetrů. Z květů pak dozrávají jedlé sladké plody.

Kaktusové fíky jsou jedlé plody opuncie, které většinou mají velikost husího vejce, zralé mají žlutou až žlutooranžovou barvu. Tvar plodů je hruškovitý, vyrůstají na vrcholcích jednotlivých článků rostliny. Plody váží 70 až 300 gramů. Slupka je pokryta tenkými ostrými chloupky, které se před konzumací musí důkladně setřít měkkým hadříkem.

Dužina je šťavnatá, křehká a sladká, jsou v ní černá jedlá plochá semena.

Rostliny rostou až do výšky 4 metrů, spodní část po nějaké době zdřevnatí. Ploché části stonku jsou porostlé skupinami bodlin se zpětnými háčky, které se už při lehkém dotyku zabodnou do kůže a velmi těžce se odstraňují. Opuncie je na rozdíl od jiných kaktusů složená z mnoha na sebe navazujících částí, které jsou většinou ploché. Jiné kaktusy mají tyto části válcovité, kulovité nebo sloupcové s jedním výrazným uprostřed.

Odrůdy

Opuncie má přibližně 300 odrůd, většina z nich má původ v Americe a Mexiku.

Nejznámější divoce rostoucí odrůdy opuncie

- Opuntia joconostle

- Opuntia lindheimeri

- Opuntia streptacantha

- Opuntia tomentosa

 Nejvíce pěstované kultivovaných odrůdy

- Opuntia albicarpa,

- Opuntia ficus-indica

- Opuntia robusta var. larreyi

- Nopalea cochinellifera

Komerčně nejdůležitějším druhem je

Opuncie mexická - Opuntia ficus-indica, která má dvě formy- amyclaea s trny a inermis bez trnů.

Rod Opuntia spp. se v Mexiku, Indii, Brazílii, Chile, Argentině, USA a JAR velmi využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata. Zdraví a vitamíny

Plody opuncie mají velké množství vitamínů skupiny B, vitamín C a vápník – tedy látky, které jsou pro zdraví člověka velmi důležité a podporují především imunitní systém, vzhled pokožky a růst kostí i činnost kloubů.

Použití opuncie v gastronomii

Plody opuncie se konzumují syrové různě upravené – připravují se z nich džusy, alkoholické nápoje i džemy, např. melcocha, miel de tuna nebo gueso de tuna. Dužina se také přidává do různých ovocných salátů, cukrovinek a čajových směsí, vyrábí se z ní i tekuté sladidlo.

V teplé kuchyni je opuncie vynikající v kombinacích s masem, rybami nebo mořskými plody. Měkkou dužinu můžeme velmi snadno propasírovat přes síto a použít jako základ na omáčky nebo sorbety.

Sušená opuncie se mele na mouku, z které se peče vynikající nopálový chléb, který je vhodný při různých dietách.

Olej ze semen se využívá ve farmaceutickém průmyslu a při výrobě různých kosmetických přípravků.

Mladé části stonků se používají velmi často v různých úpravách stejně jako zelenina, mohou se vařit i dusit.

Stonky z průřezů nebo i celé rostliny některých druhů se po odstranění trnů používají jako krmivo.

Opuncie má i několik dalších možností využití. Z červce nopálového, který parazituje na stoncích, se získává barvivo – karmín. Ze stonků se vyrábí kvalitní papír. V zemědělství se opuncie využívá hlavně jako organický materiál a meziplodina, vysazují se z nich ploty a větrolamy, používají se i jako antierozní rostliny. V současnosti probíhají i rozsáhlé studie, jakým způsobem získat energii z jejich hoření.

Příprava před použitím

Plody se nejdříve zbaví jemným hadříkem jemných ostrých chloupků. Z obou stran se pak mírně nařízne plochá část, plod se podélně nakrojí a slupka se postupně odkrajuje od dužiny.

Odstraňování trnů z kůže

Pokud se do kůže zapíchne trn opuncie, je nejlepší postižené místo potřít tekutým voskem a počkat, až ztuhne. Ztuhlý vosk se pak odloupne i s trnem, který se v něm zachytí.

Tip do kuchyně

Krém z opuncie

Suroviny

- 4 zralé plody opuncie

- sklenice bílého vína

- 4 žloutky

- 4 polévkové lžíce cukru krupice

- 30 g želatiny

- šťáva z citronu

- 125 ml šlehačky na šlehání

- 2 lžíce loupaných mandlí

Postup

Plody opuncie otřeme jemným hadříkem a zbavíme ostrých chloupků, pak je oloupeme a podélně rozkrojíme. Lžičkou z nich vyjmeme dužinu, kterou prolisujeme přes síto. Šťávu vyšleháme s bílým vínem.

V misce utřeme ze žloutků a cukru hladkou směs.

Připravíme si želatinu a smícháme ji se žloutkovým krémem a kaktusovým vínem. Vše dochutíme citronovou šťávou a dáme do chladničky. Směs občas promícháme – nejlépe metlou – a přibližně za hodinu ho smícháme s našlehanou smetanou.

Krém se servíruje s jemně nasekanými mandlemi na povrchu.

Spotřeba, zrání, skladování

Po sklizni se plody opuncie musí nechat dozrát. Ke konzumaci jsou vhodné, když mají žlutou, načervenalou nebo hnědou barvu.

Pěstování

Pěstování opuncie není příliš složité. Potřebují spíše štěrkovitou půdu, jako všechny kaktusy dobře snáší sucho. Vyžaduje dostatek světla a tepla, v létě může být i na přímém slunci. V době květenství a nasazování na plody je nutné mírně zmírnit zalévání.

Některé druhy okrasných opuncií v našich klimatických podmínkách bez problémů i přezimují. Mají ale malé plody se svazky tenkých ostnů a tak nejsou vhodné ke konzumaci.

Léčivé účinky

Vzhledem k obsahu vitamínů skupiny B, vitamínu C a vápníku opuncie především

- podporuje růst kostí

- má pozitivní vliv na kloubní systém

- zlepšuje vzhled pokožky

- posiluje imunitu

- chrání proti nachlazení

Při konzumaci většího množství plodů opuncie se mohou u některých citlivějších osob projevit nežádoucí účinky v podobě žaludečních obtíží a nevolností.