Bulgur

Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Vzhledem, hutí i možnostmi použití je velmi podobný kuskusu, zásadní rozdíl je v tom, že se jedná o krupici a ne o krupky.

Pšenice se nejdříve důkladně vyčistí a vypere, pak usuší, rozdrtí na menší kousky a přes síta roztřídí podle velikosti úlomků.

Bulgur se distribuuje a prodává předvařený, před konzumací ho stačí nechat nabobtnat ve vodě a pak se smíchá s ostatními ingrediencemi bez dalšího tepelného zpracování.

Bulgur je lehce stravitelný a má velmi kvalitní nutriční složení – obsahuje v téměř ideální kombinaci značné množství vlákniny, různých vitamínů a minerálů. Nejvíce se používá v tradiční arabské a izraelské kuchyni, přidává se do libanonského salátu tabouli a také v mnoha zeleninových nebo masitých jídlech, jako je například pilaf, falafel nebo kibbeh.

V české kuchyni se z něj připravují nádivky nebo karbanátky, přidává se do polévek nebo servíruje jako příloha k masům.