Pribina

PRIBINA je tradiční český měkký tavený sýr.

Původ a historie

Tento sýr se vyrábí od roku 1933. Název Pribina ale vznikl až v roce 1948 v mlékárně v Přibyslavi na Vysočině, která se dříve jmenovala Mlékařské a pastevní družstvo s.r.o.

V roce 1976 byl samostatný závod Pribina zrušen a připojen pod mlékárny v Havlíčkově Brodě.

V roce 1993 se mlékárna společně s dalšími stala součástí francouzské společnosti Bongrain, která má své sídlo v České republice v Hodoníně.

Výroba

Základem sýru Pribina je mléko a smetana. Vyrábí se v několika variantách a podle nich se přidává sušina, Ementál nebo Eidam, máslo, sůl a případné další suroviny.

Použití sýru Pribina v gastronomii

Tavené sýry Pribina mají podle složení různou chuť, velmi snadno se roztírají, mohou se použít i na přípravu mnoha pomazánek či do omáček.

Dostupnost

Sýry Pribina se prodávají se v krabičkách mnoha tvarů nebo v kelímcích s různou váhou. Jsou u nás snadno k dostání v různých supermarketech. Obchodní názvy se odvíjí od základního názvu Pribina.