Salám Gothaj

Gothajský salám je poměrně oblíbený druh měkkého salámu, který se velmi často přidává například do bramborového salátu.

 

Podle dřívější normy se do začátku devadesátých let 20. století mělo 10 kg salámu složení

  • hovězí zadní maso - 2,9 kg
  • libové vepřové maso - 2,9 kg
  • tučné vepřové maso bez kůže - 0,55 kg
  • sádlo na špíček - 3,5 kg
  • pitná voda - 0,6 l
  • koření
  • sůl

 

Po zrušení závaznosti norem po roce 1989 došlo i u tohoto salámu k snížení kvality. Vyhláška 264 z roku 2003 znamenala částečné zlepšení, protože podle ní musí gothajský salám obsahovat alespoň 40% masa. I tak je ale Gothaj méně kvalitní výrobek složený především z drůbežího separátu, mletých kůží, sádla, vody, škrobu a dalších plnidel a zahušťovadel.