Poličan

 

Poličan je trvanlivý salám, který v roce 1977 začal vyrábět Východočeský průmysl masný v Polici nad Metují. Složení i technologický postup se pak staly v roce 1978 základem pro stanovení původní Československé státní normy a salám se později vyráběl i na Slovensku pod názvem Nitran.

Zrušením norem po roce 1989 všeobecně značně poklesla kvalita uzenin a samozřejmě také salámu Poličan. I když byla později vydána vyhláška, upravující složení některých uzenářských výrobků včetně Poličanu, přesto ji někteří výrobci nedodržují a používají různé náhražky. Podle původní receptury z roku 1978 Poličan vyrábí společnost Horech Select a na trh ho dodává pod značkou Poličan 1978.

 

Uherský salám, známý také jako Uherák, má původ v maďarském masokombinátu Pick v Szegedu, kde se vyrábí pod názvem Téliszalámi - zimní salám. Tradice jeho výroby je víc než sto let. Vyrábí se z libového vepřového masa maďarských balounů plemene mangalica, do kterého se přidává uzená slanina, základním kořením je paprika a bílý pepř. V současnosti se plní už jen do umělých střev a velmi pomalu se udí. Během suchého zrání za přístupu studeného vzduchu se na povrchu vytváří ušlechtilé bílé plísně, které jsou charakteristické pro jeho povrch.  

Za první Československé republiky byl Uherský salám zdaněn tzv. přepychovou daní a v roce 1935 se Nejvyšší sou zabýval otázkou, jestli se tato speciální daň vztahuje jen na originální výrobek nebo i různé tuzemské napodobeniny a nakonec došel k závěru, že se daň vztahuje na všechny typy uherského salámu. Přepychová daň ale byla později zrušena.

Po roce 1989 začaly Uherský salám pod různým označením vyrábět některé uzenářské podniky, ale kvalita je různá a žádný se samozřejmě původnímu originálu z Maďarska nevyrovná.