Ovesné vločky

Ovesné vločky vznikají rozdrcením ovesných zrn. Jsou zdravé a lehce stravitelné, používají se v gastronomii a také v kosmetickém průmyslu.

 

Obsah živin a účinky na zdraví

Ovesné vločky mají velmi vysoký obsah bílkovin a lehce rozpustné vlákniny, nenasycených mastných kyselin a slizových látek. Je v nich také značné množství vitamínů B1 a B6, vitamín E, kyselinu listovou, železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor a lecitin. Průměrně obsahují 66,5 % sacharidů, 14,1% bílkovin a 6,8% tuku. Kvůli poměrně vysokému obsahu tuku se ale nedají dlouho skladovat, protože žluknou.

Vláknina v ovesných vločkách se snadno rozpouští a tak pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Vločky z ovsa také snižují krevní tlak, pozitivně působí na nervovou soustavu a tlumí případnou zvýšenou činnost štítné žlázy.

Vzhledem k složení ovesné vločky také pozitivně působí na prevenci srdečních chorob, zlepšují trávení a pomáhají detoxikaci organismu. Jsou vynikající proti únavě, při vyčerpání a při rekonvalescenci.

Při konzumaci většího množství může ale u citlivějších lidí docházet k nadýmání, bolestem břicha a střevním problémům. Při konzumaci ovesných vloček je potřeba dodržovat pitný režim.

 

Využití ovesných vloček v kuchyni

Z ovesných vloček se připravuje mnoho jídel ze zdravé výživy a různé müsli, používají se také při výrobě celozrnného pečiva. Velmi oblíbené jsou ovesné kaše, které se připravují nejvíce na sladko, mohou ale být i slané. Příprava je jednoduchá – vločky se pouze krátce povaří v mléce, kaše se pak ochucuje například čerstvým nebo sušeným ovocem, medem, skořicí nebo cukrem. Vločky je také možné krátce opražit.

Ovesné vločky se také používají i do některých alkoholických nápojů.

 

Výroba ovesných vloček

Ovesné vločky se vyrábí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Hrubé zrno se vyčistí, pak se zrna nechají navlhnout a následně usuší v suchém teplu. Při vysoušení vzniká typické ořechové aroma, teplem se také aktivují štěpící tuky – enzymy, které by jinak při uskladnění způsobily hořkou pachuť. Při sušení se také uvolní pluchy a ty se pak odstraní v bubnovém nebo odstředivém loupači. Po usušení se zrna roztřídí podle jejich velikosti. Vločky z ovesných jader vznikají jejich rozlisováním. Při výrobě drobnějších druhů ovesných vloček se jádra ještě před lisováním nařežou na kousky na tzv. ovesnou krupici.

V prodeji jsou i instantní ovesné vločky, které se vyrábějí z ovesné mouky a po namočení se rychle rozpouští.