Podmáslí

  • Anglicky: Buttermilk

PODMÁSLÍ - anglicky Buttermilk, vzniká jako vedlejší potravinářský produkt při stloukání másla, alternativně se vyrábí i kysáním kravského mléka, pak se nazývá jako kysané či šlehané podmáslí. 

Tradiční a zdravé…

Podmáslí je tradiční mléčná pochoutka, která prospívá našim kostem, svalům, zubům i mozku.

Struktura, chuť, vůně…              

Kysané mléko má charakteristickou, mírně nakyslou chuť a vůni a tekutou konzistenci.

Zdraví a vitamíny

Podmáslí obsahuje pouze 0,5 % tuku a značné množství mléčných bílkovin, z kterých organismus dokáže zpracovat až 85 %. Obsažené aminokyseliny podporují stavbu svalů a buněčných stěn.

Podmáslí obsahuje i mnoho vápníku, který má pozitivní vliv na růst kostí a pomáhá k zdravým zubům. Jeho konzumace také pomáhá předcházet osteoporóze.

V podmáslí je 2 x více lecitinu než v plnotučném mléce, tato látka má vynikající účinky na činnost mozku a pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu. Mléčný cukr v podmáslí dokáže tělu dodat dostatek energie s dlouhodobým efektem, podporuje správné trávení a vstřebávání minerálních látek – především vápníku a hořčíku.

Použití podmáslí v gastronomii

Podmáslí se používá především k přímé konzumaci, ale často ho využijeme i při sladkém pečení. Používá se do palačinek, lívanců, piškotů, buchet, salátů a dalších potravin. Výborné je například v okurkovém salátu. Krom toho má svůj význam i v kosmetice.