Patna

PATNA je mezinárodní název pro velmi kvalitní druh dlouhozrnné rýže (Oryza sativa).

Výskyt a historie

Rýže patna se tradičně pěstuje v Indii, konkrétně v okolí řek Indu a Gangy a také města Patna, podle nějž získala rýže svůj název. Pro zdejší obyvatele je základní potravinou už po tisíciletí a někteří z nich jí říkají také Parimal.

Vzhled a vlastnosti

Patna se vyznačuje dlouhými tenkými zrnky bílé barvy. Jsou dokonce delší než rýže basmati – délka takového zrna může být i 6 mm, což je čtyřikrát více než jeho šířka. Tento druh rýže má neutrální chuť a vůni, po uvaření se zrna nelepí, nýbrž zůstávají suchá, sypká a krásně měkká.

Použití v gastronomii

K dostání je patna nejčastěji loupaná v úpravě parboiled, tedy vařená v páře speciální technikou, při níž většina živin zůstane uvnitř a teplem se neztratí, jedná se tedy o velmi zdravou potravinu.

Rýži patna si můžete zakoupit ve varných sáčcích, její příprava proto není složitá ani časově náročná. Dobře se hodí jako příloha nebo do salátů. Ve své domovině se díky dobré dostupnosti a nízké ceně také mele do podoby rýžové mouky, která slouží jako hlavní surovina některých tradičních indických jídel.

Zajímavosti

V 17. století byla rýže patna převezena do USA, kde se začala pěstovat a odkud se dostala do Velké Británie jako nový kultivar nazvaný podle jednoho ze států, kde se pěstovala, Carolina.