Shinode

SHINODE je mezinárodní název pro odrůdu krátkozrnné rýže (Oryza sativa).

Výskyt a historie

Shinode se pěstuje v Japonsku, kde se také hojně využívá k přípravě tradičního pokrmu sushi.

Vzhled a vlastnosti

Zrna rýže Shinode jsou bílá, krátká a zakulacená. Po uvaření jsou měkká a lepivá, což je u sushi velmi důležité. Obsahuje hodně škrobu, proto se musí několikrát důkladně propláchnut.

Použití Shinode v gastronomii

Jak již bylo řečeno, hlavním využitím rýže Shinode je sushi. Příprava rýže k tomuto účelu je složitá a možná trochu zdlouhavá, ale pokud chcete, aby bylo vaše sushi dokonalé, je správný postup nutností.

Rýže se proplachuje v misce se studenou vodou, kterou měníme tak dlouho, dokud není po promíchání rýže skoro průzračná. Tuto vodu vylijeme a vyměníme ji za čistou vodu v množství odpovídajícím použité rýži v suchém stavu (z toho vyplývá, že před namáčením si musíme rýži zvážit). Nesolíme! Necháme rýži aspoň hodinu stát, poté přivedeme rychle k varu, stáhneme plamen a pod pokličkou vaříme 10 – 20 minut, dokud se veškerá voda nevyvaří. Pak rýži odstavíme z plotny a necháme ji 5 minut odpočívat. Přemístíme ji do misky, odstraníme připečenou rýži, pokud je to potřeba, a ochutíme rýžovým octem smíchaným s cukrem a solí. Rýži jemně promícháváme a ochlazujeme vějířem.

Rýže Shinode se dobře hodí i jako příloha k jiným japonským pokrmům.

"Sushi rýže"

Pokud v obchodě narazíte na krabičku s nápisem „Sushi rýže“, vězte, že se nejedná o název odrůdy, může to být v podstatě jakýkoliv druh rýže vhodný k přípravě sushi. Někdy však její kvalita nemusí být příliš vysoká, proto doporučujeme kupovat přímo odrůdu Shinode.