Texmati

TEXTMATI je mezinárodní název pro druh dlouhozrnné rýže (Oryza sativa).

Výskyt a historie

Rýže Texmati se pěstuje ve Spojených státech amerických, konkrétně ve státu Texas, jak je patrné z názvu. Znalejší kuchaře jistě zaujme podobnost názvu této odrůdy s rýží Basmati. Skutečně z ní byla Texmati vyšlechtěna a mají tedy spoustu společných vlastností, ta texaská se však v něčem přece jen trochu liší, a to kvůli křížení s americkou dlouhozrnnou rýží.

Vzhled a vlastnosti

Stejně jako Basmati je i Texmati velmi aromatickou odrůdou. Je k dostání ve dvou verzích – bílé a hnědé, přičemž hnědá má výraznější oříškovou chuť, která ale není tak silná jako u rýže Basmati. Zrna jsou dlouhá a tenká, po uvaření je rýže sypká a nelepí se. Farmáři pěstují Texmati bez použití chemických hnojiv a postřiků, je tedy velmi zdravá.

Použití Texmati v kuchyni

Texmati je všestranně použitelná, poslouží jako skvělá příloha k drůbežímu masu, rybám, zelenině i houbám, dají se z ní připravovat různé saláty i sladká jídla.

Díky podobnosti s Basmati ji můžete použít nejen do amerických a evropských receptů, ale také do těch asijských.

Zrnka rýže Texmati se před tepelnou úpravou nemusí omývat. Nejlepších výsledků při jejím vaření dosáhnete, když ji necháte ve vodě asi půl hodiny máčet, teprve potom vodu v hrnci přivedete k varu, vaříte další půl hodinu a nakonec odstavíte z plotny a necháte 20 minut stát. Zabere to sice hodně času, ale výsledek za to stojí. Poměr rýže a vody je 1:2 a místo vody můžete samozřejmě použít vývar.