Kořenicí omáčky na sójové bázi

Patří sem miso, bobová omáčka, ketjap benteng, tamari, teriyaki a omáčka hoisin. Miso - hnědá pasta ze sójových bobů, ze které se připravuje polévka. Je oblíbená v japonské kuchyni. Bobová omáčka - je vyrobena z fermentovaných sójových bobů. Jedná se o hustou, tmavou omáčku, která je rozšířená v Číně. Existuje ostrá nebo jemná varianta. Ketjap benteng - tato omáčka pochází z Indonésie. Může být slabě nebo silně slazená, je vylepšovaná bylinkami a kořením. Tamari - sójová omáčka získávaná na základě kvašení kyseliny mléčné. Má jemnější chuť než běžná sójová omáčka a bývá méně slaná. Teriyaki - je specialitou japonské kuchyně. připravuje se ze sójové omáčky, do které se přidává asijské koření, ocet a víno. Je vhodná ke grilování, protože cukr, který obsahuje, zkaramelizuje na povrchu masa a dodá mu lesk. Omáčka hoisin - je čínskou obměnou sójové omáčky. Přidává se do ní sójová pasta, koření, ocet, chilli, česnek a sezamový olej. Má červenou barvu, nejlépe se hodí k pekingské kachně. Všechny druhy kořenicích omáček mají slanou a kořenitou chuť, mohou být sladké, ostré či aromatické. Omáčky na sójové bázi ochucují téměř každý pokrm asijské kuchyně. Přidávají se do omáček, polévek, do rýžových a těstovinových pokrmů. Tyto kořenicí omáčky jsou k dostání jak v supermarketech tak i v obchodech s kořením. V podstatě se nemohou zkazit, je ale lépe uchovávat je v chladničce.