Zbožíznalství

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Losos obecný

Losos obecný

Losos obecný se vyskytuje ve studených a mírně studených vodách severního Atlantiku a podél severoamerického atlantského pobřeží. Živí se menšími rybami a korýši. Ve věku 3-6 let lososi migrují v men...

více
Losos dalmatský

Losos dalmatský

Losos dalmatský, nazývaný také jadranský losos, žije v chladných tekoucích vodách bohatých na kyslík. Je rozšířený na dalmatském pobřeží a v Ochridském jezeru. Ryba má malou hlavu s tupou tlamou. Těl...

více
Losos keta

Losos keta

Vyskytuje se v severním Tichomoří až po Severní Koreu a Japonsko a podél severoamerického pobřeží až po San Francisco. Losos keta dosahuje délky 1m a hmotnosti 6kg. Samci jsou v dospělosti vysokohřb...

více
Losos gorbuša

Losos gorbuša

Je rozšířený v pobřežních vodách Severního ledového oceánu, v severním Tichomoří a v Bílém moři. Období tření trvá od srpna do října. Gorbuša má zavalité tělo, v dospělosti vysokohřbeté, pokryté dro...

více

Georgijský losos, Ruff

Vyskytuje se jen ve východní části Indického oceánu podél pobřeží jižní Austrálie. Žije ve velkých hejnech. Ryby dorůstají do délky 40cm a dosahují hmotnosti asi 800g. Hřbet je zelenavý, břicho st...

více
Losos čavyca

Losos čavyca

Vyskytuje se v západních částech Tichého oceánu a na Novém Zélandu. Spolu s dalšími čtyřmi druhy patří ku skupině tichomořských lososů. Jako tažná ryba proniká do přítoků Tichého a Severního ledového...

více

Nishiki a Shirakiku

NISHIKI a SHIRAKIKU jsou mezinárodní názvy pro odrůdy krátkozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie

více
Losos kisuč

Losos kisuč

Vyskytuje se v Severním ledovém oceánu a podél asijského a amerického pobřeží. V Evropě a USA se chová uměle. Kisuč váží asi 3,5kg, je považován za druhou nejlepší rybu mezi lososy. Hodí se na všech...

více

Australský losos, Kahava

Kahava  je rozšířená od jihu Austrálie až po Nový Zéland. Tělo ryb je protáhlé, hřbet je zbarvený zelenavě modře, břicho je světlejší. Ryby dosahují délky max. 80cm. Maso je poměrně tmavé,...

více
Rybí tuk

Rybí tuk

Rybí olej – tuk – by měl být vzhledem k obsahu látek, které jsou velmi důležité pro lidský organismus, pravidelnou částí stravy. V současné době se používá především jako potravinový dopln...

více
Losos nerka

Losos nerka

Je rozšířený v severním Tichomoří až po Japonsko, od Aljašky až po Oregon. Nerka má poměrně štíhlé tělo. Maso je zbarvené intenzivně červeně, je průměrně kvalitní. Hodí se ke smažení a na přípravu r...

více

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist