Naučte se s námi vařit. Od základu po složité postupy, poté zvládnete připravit vše!
Zjistěte, co dáváte do jídla. Znáte opravdu všechny suroviny, které používáte?
Něco se vám nepovedlo, nebo chcete jen poradit? Zobrazte jednoduše rady, které potřebujete.
Všechny gastronomické výrazy, pojmy a názvy na jednom místě! Jednoduše, stručně, přehledně, srozumitelně...
Silvestrovské oslavy mohou mít mnoho podob, ale vždy jsou ve znamení zábavy, dobrého jídla a pití. Občerstvení bývá…
533 Kč
58 Kč
529 Kč
Naši předci vždycky do maximální míry využívali to, co jim poskytovala příroda. Mohli v ní nalézt potravu i léčivé bylinky na všechny možné neduhy. Mezi oblíbené dary přírody patřily i houby – a na tom se ani dnes nic nemění. V dnešním článku si připravíme některé tradiční pokrmy z lesních hub, které vás alespoň na chvilku přenesou do dávných časů.
Pokračování
Levanduli všichni známe jako nádherně kvetoucí aromatickou bylinku, která tvoří romantické bochánkovité záhonky v provensálské krajině a jejímiž kvítky se plní látkové sáčky pro klidný spánek i jako prevence před šatními moly. Věděli jste ale, že levandule najde své využití i v kuchyni?
Také vás vaše zahrádka obdařila obrovskou úrodou rajčat? Pokud ano, možná už členové vaší rodiny odmítají rajčata konzumovat, protože jsou jich jednoduše přejedení. Na tom není nic zvláštního a není to ani důvodem pro to špatnou náladu.
Jestliže očekáváte na grilovací párty nějaké vegetariány, určitě zvažte nákup alespoň jednoho z druhů sýrů vhodných k tepelné úpravě. A uvidíte, že si ho s chutí dají i někteří masožravci.
Každý houbař se raduje ze současného počasí a už se těší, až po děšti vyrazí s košíkem do lesa. Houbaření je skutečně krásná aktivita, díky ní je člověk v přírodě na čerstvém vzduchu, zažije dobrodružství a domů si přinese lahodné plody. Kromě hříbků a dalších běžně sbíraných hub to mohou být i žluťoučké lišky.
V české kuchyni naleznete jeden velký unikát – sladká hlavní jídla. Ne každý je vyhledává, především mužská část populace často nepovažuje buchtičky se šodó nebo krupicovou kaši za plnohodnotný oběd. Ale je tu jedno sladké jídlo, které je hřích si alespoň jednou za léto neuvařit – ovocné knedlíky!
Pro každého milovníka ovocných koláčů a smoothies je léto tou nejlepší částí roku. Právě teď totiž na našich zahrádkách dozrává většina druhů ovoce. Až se ho nabažíte, můžete si přebytky zamrazit nebo zavařit. Ale co když vás už jahody, meruňky a broskve začínají trochu nudit?
Domácí limonády jsou hitem posledních několika let, nabízejí je restaurace i kavárny a cukrárny. Jejich příprava je velmi snadná, stačí jen mít kvalitní ovocný nebo bylinkový sirup, sodovku nebo neperlivou vodu, led a případně čerstvé ovoce a bylinky na dozdobení.
Co by bylo léto bez grilování? Většina lidí si potrpí na pořádném kusu masa v marinádě a grilovacích klobásách, avšak ne každý si v mase a uzeninách libuje. Vegetariánů a veganů stále přibývá a je třeba mít v záloze nějakou pochoutku i pro ně.
Léto plné grilovaček je tady. S co se nejvíce hodí k hamburgerům a steakům? No přece hranolky, ideálně domácí! A ne, nemyslíme takové, co si koupíte mražené a v pravý okamžik usmažíte nebo upečete, nýbrž ty opravdové domácí, z čerstvých brambor.
Češi jsou známí milovníci grilovaček a nyní je přesně to období, kdy si rádi posedíme s přáteli na zahradě nebo aspoň na balkoně u nějakého dobrého jídla. Víte ale, jaké maso se grilování hodí a jaké nikoliv? A jak ho správně upravit, aby bylo propečené, ale nikoliv vysušené, a jak z něj dostat nejvíc chuti?
Obchody a farmářské trhy v posledních dnech a týdnech zaplnil český chřest a rebarbora. Z rebarboryjsme si minulý týden připravili crumble, a tak je čas věnovat trochu pozornosti i té zbývající skvělé surovině. Pokud ještě nemáte s chřestem moc zkušeností nebo ho budete připravovat úplně poprvé, přijdou vám naše rady vhod.
Už nějakou dobu na nás na sociálních sítích vyskakují nádherné fotky přímo magicky vypadajících pestrobarevných jídel – od makronek přes dorty až po nápoje. Nejen že krásně vypadají, ale většinou také obsahují přírodní barviva získaná z tzv. superpotravin, takže jsou prospěšná i pro naše tělo.
Teplejší večery nás budou čím dál častěji lákat ke grilování – oblíbené kuchařské činnosti mnoha Čechů.
Na stole vám stojí mísa s čertsvým ovocem a vy máte chuť na lahodný domácí koláč, ale nechce se vám s ním patlat? Naštěstí existuje elegantní způsob, jak připravit s ovoce neobyčejný dezert podobný koláči, a přesto v mnohém jiný. Crumble!
Brambory jsou společně s cibulí úplným základem každé kuchyně a věřte, že dokud jich máte doma dostatek a k nim ještě pár dalších surovin, nemusíte se obávat, že nebudete mít co vařit. Z brambor se dá totiž vykouzlit plno lahodných, a přitom prostých a levných jídel!
To, že jsou mléčné výrobky zdravé, nám říkají už ve školce. Samozřejmě víme, že ne všechny mléčné výrobky jsou stejně zdravé, že například ochucené jogurty jsou plné cukru, škrobů a barviv a že přehánět bychom to neměli ani se šlehačkou. Málokdo ale ví, že různě zdravé jsou i výrobky z mléka pocházejícího z různých druhů zvířat.
Jste vášniví kuchaři a zároveň pěstitelé bylinek, ale klasické druhy jako bazalka, majoránka a petrželka vás již omrzely? Pokud pro svou zahrádku či balkon hledáte nové neokoukané rostlinky, které ám udělají spoustu parády a ještě k tomu vám poslouží v kuchyni, pak jistě oceníte náš výběr netradičních bylinek.
Koronavirová krize mnohé z nás donutila nejen častěji vařit, ale také víc přemýšlet o jídle, o surovinách a o plýtvání. Do této doby jsme si možná ani neuvědomovali, jaké máme štěstí, že můžeme kdykoliv zajít nebo zajet do supermarketu plného nejrůznějšího zboží a nakoupit, co je libo. Potom si surovin příliš nevážíme a nedělá nám problém vyhodit třeba třetinu toho, co jsme nakoupili. Pokud tento přístup chceme změnit, naučme se k jídlu přistupovat jinak – pro začátek třeba zkusme využít i části zeleniny, které bychom jinak vyhodili.
počet položek na stránku
Autor: Roman