Marcipán

Marcipán patří mezi základní a také velmi oblíbené cukrářské hmoty. Používá se především na potahování a zdobení sladkého pečiva. Skládá se z mandlí a cukru, má jedinečnou chuť.  

více >
< méně

Cukrářská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Marcipán má velké možnosti použití – nejvíce se s ním potahují dorty a rolády, vytvářejí se z něj různé tvary na zdobení pečiva, může se ale také nastrouhat do těsta.

Základem marcipánu jsou oloupané rozdrcené mandle a cukr. Směs se smíchá a důkladně prohněte do požadované konzistence, případně se zahřívá a odpařuje do požadované vlhkosti. Poměr mandlí a cukru není přesně stanovený, ale čím větší je podíl mandlí, tím kvalitnější je marcipán. Jako ideální se udává poměr nejméně 50 % mandlí a maximálně 50 % tuku…

V méně kvalitních marcipánových hmotách jsou mandle nahrazeny například burskými nebo lískovými oříšky, případně i kokosem nebo sušeným mlékem, mandlová chuť a vůně se získává přidáním aromatických látek.   

Kvalitní marcipán je vzhledem k obsahu mandlí mírně nažloutlý a proto se nehodí na potahování sladkého pečiva, u kterého se očekává sněhově bílá barva – například svatebních dortů. Pokud ale chcete, aby například dort byl sněhově bílý a měl marcipánovou chuť, pak korpus nejdříve potáhněte marcipánem a na něj naneste fondán.

Připravený marcipán je možné koupit. Pro přímé použití k potahování se prodává ve tvaru různých tyčinek a válečků, ale vyrábí se i další ozdobné tvary – kytičky, figurky, písmena, číslice a další.

Při rozvalování se marcipán podsype moučkovým cukrem a rozvaluje přes fólii.

Příprava domácího marcipánu

Pokud vyrábíte marcipán doma, nechte ho zabalený v potravinářské fólii ztuhnout a teprve pak ho použijte na potahování pečiva nebo modelování ozdob.  Doma vyrobený marcipán se také může zabalený v potravinářské fólii nechat zamrazit pro pozdější použití. 

Domácí marcipán z mandlí

Suroviny

  • 100 gramů moučkového cukru
    100 gramů mandlí
    1 vaječný bílek

Postup

Mandle spaříte horkou vodou, oloupete je a osušíte. Suché mandle najemno nastrouháte nebo umelete, smícháte je s prosátým cukrem a vidličkou rozšlehaným bílkem. Směs třete, dokud nevznikne vláčná hmota.

Pokud je marcipán řídký, přidáte cukr, je-li hustý, naředíte ho přimícháním bílku.

Domácí marcipán bez mandlí

Suroviny

  • 200 gramů sušeného mléka
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 30 gramů másla
  • 1 vaječný bílek
  • med

Postup

V misce lehce prošlehejte vidličkou bílek a pak k němu po lžičkách přidávejte sušené mléko a cukr, po menších částech med a máslo a vše hnětete, dokud směs nemá požadovanou konzistenci.

 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist