Karamelová poleva
Karamelová poleva má specifickou chuť a velmi elegantní vzhled. Při její přípravě je potřeba přesně dodržet množství ingrediencí i postup a také zachovat určitou opatrnost.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíKaramelová poleva je poněkud náročnější na přípravu, ale ve výsledku pak budete mít chutný a vzhledově zajímavý povrch dortu, rolády nebo jiných druhů sladkého pečiva.
Karamelové polevy se připravují z krystalového cukru a vody nebo smetany ke šlehání.
V průběhu přípravy nikdy nepřilévejte studenou vodu nebo smetanu do rozpáleného karamelu, protože vlivem velkého rozdílu teplot by karamel mohl vystříknout z hrnce.
Pokud polevu připravujete s vodou a je hustá, může se přidáním teplé vody rozředit. V případě, že je řídká, zhustne při dalším provaření – musí se vždy ale stále míchat.
V případě, že polevu připravujete ze smetany ke šlehání a je řídká a jako poleva nevyužitelná, může se po důkladném vychlazení vyšlehat a získáte tak vynikající karamelovou šlehačku.
Pokud je poleva nahořklá, tavili jste cukr příliš dlouho.
Karamelové polevy je možné pro další použití uskladnit v chladničce přibližně jeden týden.
Příprava domácí karamelové polevy
Základní karamelová poleva
Suroviny
- 200 gramů moučkového cukru
- 4 lžíce vody
Postup
Z 50 gramů cukru připravíte v pánvi karamel – cukr za stálého míchání v pánvi pomalu zahřívejte, až se zbarví do zlatohnědé barvy a má příjemnou karamelovou vůni. Pak do karamelu opatrně postupně přilévejte teplou vodou a za stálého míchání ho vařte, dokud není hladký. Do horké směsi přidejte zbývající cukr a vše důkladně míchejte, dokud poleva není dokonale hladká, vláčná a lesklá.
Karamelová poleva smetanová
Suroviny
- 250 gramů cukru krupice
- 2,5 decilitru smetany ke šlehání
Postup
Nejdříve v hrnku ohřejte smetanu a pak nechte za stálého míchání ve vyšším kastrůlku zkaramelizovat cukr na světle hnědou barvu. Nesmí se připálit! Do zcela rozpuštěného cukru opatrně vmícháte teplou smetanu. Poleva bude pěnit i prskat a srazí se na hrudku, která se ale během dalšího míchání rozpustí na hladký krém.