Nástroje a pomůcky

Obrázek lekce Nástroje a pomůcky

Na přípravu těst i pečení dortů, cukroví, koláčů a dalších sladkých i slaných moučníků a také na jejich konečnou úpravu je samozřejmě potřeba mít i minimálně základní vybavení a potřeby – a to nejen formy, formičky  nebo plechy…

více >
< méně

Cukrářská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Základní potřeby

Příprava těst, krémů, náplní, polev, a samozřejmě i vlastní pečenía konečná úprava pekařských výrobků se neobejde bez potřebných minimálně základních potřeb a vybavení. Základní potřeby jsou

  • kuchyňská váha
  • odměrka na tekutiny
  • miska a mísy – především na přípravu těsta, krémů, polev atd.
  • vařečka, metla, případně naběračka
  • kuchyňský vál
  • kuchyňský váleček
  • stěrka – ideálně silikonová
  • škrabka na těsto
  • štětec na potírání těsta
  • rádélko na krájení těsta – může být rovné i zvlněné
  • síto, cedník
  • struhadlo
  • mřížka na chladnutí
  • cukřenka

Používání správných pomůcek přípravu těsta a další činnosti urychlí a usnadní.

Kuchyňská váha a odměrky

Obrázek

Kuchyňská váha a odměrka na sypké suroviny i tekutiny jsou pro pekařské a cukrářské činnosti nepostradatelné. Běžná váha do kuchyně váží s přesností na přibližně 25 gramů, digitální na 2 gramy.

Odměrky se dají koupit různé, nejčastěji je u nich kombinace váhy několika základních surovin a litrová stupnice na tekutiny. Množství surovin je v tomto případě méně přesné než u váhy, na množství tekutin se ale spolehnout můžete.

Mísy a misky

Mísy a misky  se vyrábí z umělé hmoty, skla, porcelánu nebo nerezu, ale i jiných materiálů, tyto jsou ale pro účely pekařství a cukrářství nejvhodnější. Misky s průměrem horního okraje od 25 do 30 centimetrů se hodí jak pro přípravu sněhu metlou, tak šlehání ve vodní lázni. Určitě by vám neměla chybět jedna velká místa na míchání a zpracování těsta.

Vařečka, metla, stěrka…

Měchačky, vařečky, metly, stěrky a další podobné kuchyňské vybavení s největší pravděpodobností nechybí v žádné domácnosti. Na výběr je mnoho typů z různých materiálů, velmi praktické jsou například silikonové stěrky.

Obrázek

Kuchyňský vál, podložka a váleček

Kuchyňský vál je také tradiční potřeba, velmi praktické jsou různé kuchyňské podložky, které mají mnoha případech i naznačené tvary a rozměry, podle kterých se pak dokonale přesně vytváří korpusy, cukroví a další výrobky. Válečky se používají nejvíce dřevěné, ale v prodeji jsou i silikonové nebo s teflonovým povrchem, na které se těsto skutečně nelepí.

Síta a cedníky

Do kynutého těsta a těsta na piškoty by se měla používat jen prosátá mouka a na to je samozřejmě potřeba síto, které je k dostání nerezové nebo umělohmotné v mnoha velikostech. Jemný cedník nebo cukřenka je potřeba na pocukrování upečených výrobků.

Pomůcky na konečnou úpravu a zdobení

Upečené dorty, cukroví nebo rolády, ale i mnohé další moučníky, se plní a také různými způsoby zdobí. Na to je samozřejmě potřeba nejen trochu zručnosti, ale i alespoň základní vybavení.

Základní potřeby na konečnou úpravu jsou

  • dlouhý ostrý nůž na rozkrajování korpusů
  • dlouhý nůž na promazání korpusů, nanášení polev apod.
  • zdobící sáček a nástavce

Další potřeby pro náročnější zdobení

  • plastový nůž na práce s fondánem
  • hladítko na fondán
  • kráječ a rádýlka na krájení fondánu
  • malý silikonový váleček na rozvalování fondánu
  • štětce na malování jedlými barvami
  • vykrajovátka různých tvarů
  • formičky na jedlé ozdoby

Pomůcek na konečné zdobení je mnohem víc a všechny najdete v e-shopu www.ozdobdort.cz.

 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist