Nástroje a pomůcky
Na přípravu těst i pečení dortů, cukroví, koláčů a dalších sladkých i slaných moučníků a také na jejich konečnou úpravu je samozřejmě potřeba mít i minimálně základní vybavení a potřeby – a to nejen formy, formičky nebo plechy…
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíZákladní potřeby
Příprava těst, krémů, náplní, polev, a samozřejmě i vlastní pečenía konečná úprava pekařských výrobků se neobejde bez potřebných minimálně základních potřeb a vybavení. Základní potřeby jsou
- kuchyňská váha
- odměrka na tekutiny
- miska a mísy – především na přípravu těsta, krémů, polev atd.
- vařečka, metla, případně naběračka
- kuchyňský vál
- kuchyňský váleček
- stěrka – ideálně silikonová
- škrabka na těsto
- štětec na potírání těsta
- rádélko na krájení těsta – může být rovné i zvlněné
- síto, cedník
- struhadlo
- mřížka na chladnutí
- cukřenka
Používání správných pomůcek přípravu těsta a další činnosti urychlí a usnadní.
Kuchyňská váha a odměrky
Kuchyňská váha a odměrka na sypké suroviny i tekutiny jsou pro pekařské a cukrářské činnosti nepostradatelné. Běžná váha do kuchyně váží s přesností na přibližně 25 gramů, digitální na 2 gramy.
Odměrky se dají koupit různé, nejčastěji je u nich kombinace váhy několika základních surovin a litrová stupnice na tekutiny. Množství surovin je v tomto případě méně přesné než u váhy, na množství tekutin se ale spolehnout můžete.
Mísy a misky
Mísy a misky se vyrábí z umělé hmoty, skla, porcelánu nebo nerezu, ale i jiných materiálů, tyto jsou ale pro účely pekařství a cukrářství nejvhodnější. Misky s průměrem horního okraje od 25 do 30 centimetrů se hodí jak pro přípravu sněhu metlou, tak šlehání ve vodní lázni. Určitě by vám neměla chybět jedna velká místa na míchání a zpracování těsta.
Vařečka, metla, stěrka…
Měchačky, vařečky, metly, stěrky a další podobné kuchyňské vybavení s největší pravděpodobností nechybí v žádné domácnosti. Na výběr je mnoho typů z různých materiálů, velmi praktické jsou například silikonové stěrky.
Kuchyňský vál, podložka a váleček
Kuchyňský vál je také tradiční potřeba, velmi praktické jsou různé kuchyňské podložky, které mají mnoha případech i naznačené tvary a rozměry, podle kterých se pak dokonale přesně vytváří korpusy, cukroví a další výrobky. Válečky se používají nejvíce dřevěné, ale v prodeji jsou i silikonové nebo s teflonovým povrchem, na které se těsto skutečně nelepí.
Síta a cedníky
Do kynutého těsta a těsta na piškoty by se měla používat jen prosátá mouka a na to je samozřejmě potřeba síto, které je k dostání nerezové nebo umělohmotné v mnoha velikostech. Jemný cedník nebo cukřenka je potřeba na pocukrování upečených výrobků.
Pomůcky na konečnou úpravu a zdobení
Upečené dorty, cukroví nebo rolády, ale i mnohé další moučníky, se plní a také různými způsoby zdobí. Na to je samozřejmě potřeba nejen trochu zručnosti, ale i alespoň základní vybavení.
Základní potřeby na konečnou úpravu jsou
- dlouhý ostrý nůž na rozkrajování korpusů
- dlouhý nůž na promazání korpusů, nanášení polev apod.
- zdobící sáček a nástavce
Další potřeby pro náročnější zdobení
- plastový nůž na práce s fondánem
- hladítko na fondán
- kráječ a rádýlka na krájení fondánu
- malý silikonový váleček na rozvalování fondánu
- štětce na malování jedlými barvami
- vykrajovátka různých tvarů
- formičky na jedlé ozdoby
Pomůcek na konečné zdobení je mnohem víc a všechny najdete v e-shopu www.ozdobdort.cz.