Potahování fondánem
Dorty potažené a ozdobené fondánem, patří mezi velmi oblíbené. Fondán je osvědčený, práce s ním je poměrně snadná a umožňuje vytvářet nejen chutné, ale i esteticky zajímavé dekorace.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíFondán se v cukrářství používá především na potahování dortů a modelování různých jedlých ozdob.
Fondán je možné vyrobit doma, ale mnohem výhodnější je koupit už fondán hotový. Stejně jako marcipán se může barvit – nejvhodnější jsou gelové barvy s vyšší koncentrací, které fondán nenaředí. Prodává se ale i fondán již obarvený.
Potahování fondánem
Dortový korpus nebo roládu, které chcete fondánem potáhnout, je potřeba nejdříve mírně natřít máslovým krémem. Tím se zakryjí různé praskliny v těstě a povrch bude dokonale hladký. Před nanášením fondánu musí být dort naplněný a krém na povrchu ztuhlý.
Důkladně propracovaný fondán jemně posypte moučkovým cukrem, případně bramborovým nebo kukuřičným škrobem – nebude se pak lepit na ruce ani na pracovní plochu. Moučkový cukr nebo škrob se používá i na podsypání.
Fondán je také možné rozválet v tenké potravinářské folii a na ní ho pak i přenést na korpus.
Pokud je fondán suchý, začíná praskat nebo se drolí, přidejte do něj malé množství vody.
Fondán se rozvaluje na plát směrem od středu do stran, při rozvalování s ním stále otáčejte. Rozměr plátu pro standardní dortový korpus by měl být průměr dortu + 2,5 centimetru + 2 x výška korpusu. Tloušťka plátu by měla být rovnoměrná a přibližně 3 milimetry.
Rozválený fondán pak opatrně přeneste na korpus a jemně ho přitlačte a uhlaďte. Nejdříve se uhladí horní část a pak boční. Fondán se vyhlazuje krouživými pohyby rukou, může se použít i pružná cukrářská stěrka, pod kterou je ale vhodné položit pečicí papír.
Po potažení přečnívající části fondánu odřízněte ostrým nože nebo kráječem na pizzu.
Barvení fondánu
Fondán se nejlépe barví gelovými potravinářskými barvami. Pokud používáte sypké barvy, rozpusťte je nejdříve v malém množství vodky. Stejně se připravuje i barva pro případné malování na potažený dort. Vodka se rychle odpaří a barvy dobře drží.
Pokud vodkou lehce potřete fondán na potaženém dortu, bude perfektně lesklý.
Vodka se používá i na přilepení ozdob – místo kontaktu se lehce navlhčí a na něj se pak přitiskne ozdoba.
Dort potažený fondánem - videorecept