Marcipánový potah
Potahování dortového korpusu marcipánem sice vyžaduje trochu zručnosti, ale zvládne ho většinou každý. Z marcipánu se také vytváří různé další jedlé dekorace.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíDorty se velmi často potahují marcipánovou hmotou. Tu si můžete vyrobit, ale také zakoupit již hotovou.
Marcipán se prodává bílý, je ho ale možné poměrně snadno obarvit. Nevhodnější jsou koncentrované gelové potravinářské barvy, které marcipán se příliš nenaředí.
Potahování marcipánem
Připravenou marcipánovou hmotu vyválíte na rovné ploše, mírně posypané Solamylem nebo moučkovým cukrem, do maximálně stejnoměrné tloušťky přibližně 4 milimetry.
Rozměry vyváleného marcipánu by měly být průměr dortu + cca 2,5 centimetru + 2 x výška dortu.
Plát marcipánu pak opatrně přenesete na ztuhlý, naplněný a krémem pomazaný dortový korpus.
Marcipán na korpusu postupně narovnávejte a opatrně dlaní nebo válečkem přitlačujte – nejprve na horní kulaté části, pak na svislé boční části. Přečnívající části odřízněte - na odřezávání je možné použít i kráječ na pizzu.
Marcipán s reliéfem
Pokud chcete marcipán s reliéfem, pak reliéf můžete vytvořit na vyváleném plátu, nebo až po potažení korpusu hladkým plátem.
Marcipán s reliéfem na korpusu stačí lehce uhladit dlaní nebo válečkem.
Případné nerovnosti se snadno zahladí jednoduchým způsobem - na marcipán se položí pečící papír a pružnou cukrářskou stěrkou se lehkým tlakem krouživým pohybem vyhladí horní a pak i boční část dortu.