Bonbóny
Bonbon je cukrovinka, pocházející z Francie, kde se poprvé objevila v 17. století. Výroba bonbonů zaznamenala velký vývoj po druhé světové válce a postupně se začaly vyrábět v mnoha druzích.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíNázev bonbon vznikl v 17. století ve Francii, kde zvláštní cukrovinku jedly děti na královském dvoře a pokřikovaly „Bon! Bon!“ – v překladu „Dobré! Dobré!“. Podobné slovo - bon-bhuong – použili i za druhé světové války v Japonsku, kde na ně přišli v podstatě omylem. Původně vyráběli černou sladkou pochoutku pro císaře. Když nechali cukr smíchaný s kyselinou citrónovou zahřívat a na chvíli odešli, oheň zhasl a po návratu našli malé kulovité kousky tvrdé hmoty. Několik jich ochutnali a zjistili, že mají uklidňující účinky. Směs pak ještě vylepšili a malé cukrovinky dostávali vojáci a především pak letci kamikadze. O japonské bonbony se po válce zajímali hlavně cukráři ve Francii a v Rakousku a bonbony zaznamenaly poměrně rychlý vývoj.
Obliba bonbonů je stále velmi vysoká a svědčí o tom například skutečnost, že v roce 1988 vyhlásil papež Jan Pavel II bonbony za oficiální církevní cukrovinku, nebo že v roce 2008 byly bonbony dokonce ve finále výběru soutěže o Pět největších vynálezů světa.
Druhy bonbonů
V současné době se bonbony vyrábí v nejrůznějších konzistencích, chutích i barvách. Na trhu jsou bonbony cucací nebo žvýkací, ovocné, čokoládové, karamelové, sladké i kyselé…
Bonbony mají své zastánce i odpůrce a samozřejmě i pozitiva a negativa. Za pozitivní je možné považovat, že cucání bonbonů stimuluje mozková centra pozornosti a bdělosti, rytmické pohyby bonbonu v ústech působí proti stresu a harmonizují organismus. Bonbony, pokud jsou nekalorické a ne příliš sladké, také mohou uspokojit různé chutě. Negativní jsou samozřejmě především účinky cukru na zuby a u některých druhů i kalorické hodnoty a také přidávané umělé látky.