Pralinky
Pralinky jsou velmi chutné sladké čokoládové plněné bonbóny. Pravděpodobně nejznámější jsou belgické pralinky, ale jim podobné se vyrábí v podstatě po celém světě. Poměrně snadná je i jejich domácí příprava.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíPralinky mají údajně původ v Belgii, ale prokázáno to není. V každém případě ale se jedná o jedny z nejchutnějších, nejoblíbenějších a nejžádanějších bonbónů. Vzhledem k tomu, jak pralinky vypadají a chutnají si asi málokdo dokáže představit, že by se daly vyrobit i doma – ale možné to opravdu je a není to až tak složité. Aby i domácí pralinky měly správný tvar, je na ně potřeba mít správnou formu - naprosto ideální jsou formy silikonové.
Základní recept na domácí pralinky
Suroviny
- hořká čokoláda s co nejvíce % kakaa - minimálně ale 70 %
na náplň
- smetana na šlehání
- bílá nebo mléčná čokoláda
- na ochucení oříšky, případně mandle nebo kokos
- trocha alkoholu - rum, griotka…
Postup
Hořkou čokoládu rozlámete na malé kousky a necháte – nejlépe ve vodní lázni – za občasného míchání rozpustit tak, aby byla hebká a jemná.
Formu na pralinky vypláchněte studenou vodou a pak do jednotlivých částí nejlépe úzkou silikonovou stěrkou naneste rozpuštěnou čokoládu. Čokoládu ve vymazané formě dejte do chladničky ztuhnout a připravte si náplň.
Smetanu nalijte do rendlíku a na malém žáru ji přiveďte k varu. Když se začnou tvořit bublinky, sejměte rendlík ze sporáku a do smetany dejte na malé kousky nalámanou bílou nebo mléčnou čokoládu. Směs pak důkladně vyšlehejte metlou a rozdělte do dvou misek. Do jedné části přimíchejte jemně nasekané mandle nebo oříšky, případně kokos, do druhé malé množství alkoholu.
Hořkou čokoládu, která zůstala v hrnci, dejte znovu rozehřát. Z chladničky vyndejte čokoládu ztuhlou ve formě a bonbony naplňte maximálně do tří čtvrtin připravenou směsí. Do bonbonů s alkoholovou směsí je možné dávat i celé mandle, oříšky nebo třeba kousky kandovaného ovoce.
Naplněné pralinky doplňte rozpuštěnou hořkou čokoládou a formu dejte zpět do chladničky. Pralinky nechte skutečně důkladně ztuhnout a pak je opatrně vyklopte z formy.
Hotové pralinky je možné ještě posypat například kakaem, mletým kokosem a dalšími podobnými ingediencemi.
Videorecept - višňové pralinky