Zmrzlinové příchutě
Zmrzliny a nanuky se vyrábí ve stále větším množství různých příchutí. Některé jsou trvalé, jsou ale i zmrzliny, které chutnají jen omezenému počtu lidí a zmizí z trhu hned po jejich první sezóně. Někdy je to škoda a při troše trpělivosti by časem mohly v žebříčku oblíbenosti být poměrně vysoko.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíSe zmrzlinami je to už skoro jako s pivem – stále se objevují nové a nové příchutě, často i značně netradiční, některé si oblibu získají poměrně rychle, jiným to nějakou chvíli trvá a část zmizí téměř stejně rychle, jako se objeví. Za zmrzlinu každý rok utratíme poměrně značnou částku a tak výrobci ani prodejci neponechávají nic náhodě…
Tradiční příchutě jsou stále nejoblíbenější
Především velcí výrobci a prodejci zmrzlin a nanuků si nechávají dělat různé průzkumy a jejich výsledky pak samozřejmě velmi dobře umí využít.
Například výsledky posledního průzkumu oblíbenosti příchutí zmrzlin zařadili na první místo s 35% vanilkovou, druhá byla s 30% čokoládová a třetí s 10% jahodová. Před časem se na trhu také opět objevila tzv. ruská zmrzlina a i ta patří mezi oblíbené druhy, jako tradiční polárkový dort – „nanukáč“, který sice nepatří k nejkvalitnějším výrobkům, je ho ale stále poměrně hodně za málo peněz a není už jen vanilkový, ale můžete si koupit i čokoládový nebo stacciatellu.
V posledních horkých dnech se prodej všech druhů zmrzlin a nanuků zvýšil o 80 procent, a výrobci do prodejen samozřejmě poslali ty druhy a příchutě, u kterých se dal předpokládat trvalý zájem. Vedra byla ale taková, že by se stejně asi prodalo cokoliv…
Kopečková a točená zmrzlina
V „nadýchaných“ velkých točených zmrzlinách je víc vzduchu a vody, než bychom si přáli, kopečkové jsou mnohem kvalitnější a také jsou v dostání ve větším množství příchutí. I tak je ale točená stále oblíbenější – jednoznačně vede u lidí ve věku od 25 do 44 let, kopečkové dávají přednost lidé ve věku 45 až 60 let.
Ovocná nebo smetanová? U žen vede jogurtová…
Ovocné zmrzliny a nanuky jsou nejvíce oblíbené u rodin s dětmi a také u lidí ve věku od 25 do 44 let, starší lidé dávají přednost smetanovým a ženy si nejčastěji dopřávají jogurtové.
Víc než 30% žen v několika nezávislých průzkumech uvedlo, že zmrzlina je pro ně většinou sladkou tečkou po obědě nebo večeři a že dávají přednost jogurtové, protože jim nepřipadá tak kalorická jako například zmrzlina ovocná nebo smetanová. V chuti je u žen nejvíce oblíbená vanilková, jahodová a borůvková.
Netradiční příchutě
Doba, kdy jsme si vybírali mezi vanilkovou a čokoládovou chutí zmrzliny, je dávno pryč. Jahodová, citrónová, banánová, borůvková a mnohé další jsou dnes už samozřejmostí. Spotřebitelům už ale ani to nestačí a vyžadují i netradiční příchutě.
Z nových příchutí zmrzlin a nanuků se velmi rychle stalo oblíbeným tropické a exotické ovoce, především kiwi a meloun, pro originální chuť a osvěžující vlastnosti ale třeba i zmrzlina z opuncie nebo kumkvátu.
V poslední době se zvyšuje i spotřeba zmrzlin a nanuků, do kterých se přidávají kousky ovoce, ořechů, čokolády nebo sušenek, přimíchává se dokonce i marshmallow.
Zmrzlina se stává i nedílnou součástí gastronomie a tak v některých restauracích můžete ochutnat lahůdku, doplněnou zmrzlinou s chutí bazalky, balsamica i jiných skutečně netradičních ingrediencí a chutí – může to být třeba i wasabi nebo zmražený krém s chutí sýra, servírovaný k rostbeefu. V tomto směru jsou až neuvěřitelně originální v Anglii, kde si obyvatelé velmi oblíbili zmrzliny s příchutí ryb, brambor a kapusty…
Alkohol a pivo
Málokoho asi překvapí, že své místo v příchutích zmrzlin a nanuků našel i alkohol. Používají se různé koňaky a brandy, ale třeba i rum, fernet nebo vodka – zmrazit se dá vlastně téměř vše. Pokud by vám taková jednoduchá zmrzlina nevyhovovala a chtěli jste něco skutečně speciálního, nabízí se kombinace ginko biloby, argininu a guaranu s koňakem, případně absintem. Ano – i taková zmrzlina je na trhu!
Nejen v České republice se také objevila zmrzlina, v které je hlavní ingrediencí pivo. Zmrzlina ze světlého piva je hořká, z piva tmavého sladší a s karamelovým aroma. Podobně jako u piva je i u pivních zmrzlin poměrně hodně možností výroby a tím i druhů. Zmrzlina, vyrobená přímo z pivních ležáků a ovocných piv má většinou i značné množství alkoholu. Méně alkoholické jsou ty, které se vyrábí ze surovin, používaných k vaření piva – vody, chmelu, sladu a kvasnic. To už je ale skutečně složitější výrobní proces.