Zmrzlinové příchutě

Obrázek lekce Zmrzlinové příchutě

Zmrzliny a nanuky se vyrábí ve stále větším množství různých příchutí. Některé jsou trvalé, jsou ale i zmrzliny, které chutnají jen omezenému počtu lidí a zmizí z trhu hned po jejich první sezóně. Někdy je to škoda a při troše trpělivosti by časem mohly v žebříčku oblíbenosti být poměrně vysoko.

 

více >
< méně

Cukrářská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Se zmrzlinami je to už skoro jako s pivem – stále se objevují nové a nové příchutě, často i značně netradiční, některé si oblibu získají poměrně rychle, jiným to nějakou chvíli trvá a část zmizí téměř stejně rychle, jako se objeví. Za zmrzlinu každý rok utratíme poměrně značnou částku a tak výrobci ani prodejci neponechávají nic náhodě…

Tradiční příchutě jsou stále nejoblíbenější

Obrázek

Především velcí výrobci a prodejci zmrzlin a nanuků si nechávají dělat různé průzkumy a jejich výsledky pak samozřejmě velmi dobře umí využít.

Například výsledky posledního průzkumu oblíbenosti příchutí zmrzlin zařadili na první místo s 35% vanilkovou, druhá byla s 30% čokoládová a třetí s 10% jahodová. Před časem se na trhu také opět objevila tzv. ruská zmrzlina a i ta patří mezi oblíbené druhy, jako tradiční polárkový dort – „nanukáč“, který sice nepatří k nejkvalitnějším výrobkům, je ho ale stále poměrně hodně za málo peněz a není už jen vanilkový, ale můžete si koupit i čokoládový nebo stacciatellu.

V posledních horkých dnech se prodej všech druhů zmrzlin a nanuků zvýšil o 80 procent, a výrobci do prodejen samozřejmě poslali ty druhy a příchutě, u kterých se dal předpokládat trvalý zájem. Vedra byla ale taková, že by se stejně asi prodalo cokoliv…

Kopečková a točená zmrzlina

V „nadýchaných“ velkých točených zmrzlinách je víc vzduchu a vody, než bychom si přáli, kopečkové jsou mnohem kvalitnější a také jsou v dostání ve větším množství příchutí. I tak je ale točená stále oblíbenější – jednoznačně vede u lidí ve věku od 25 do 44 let, kopečkové dávají přednost lidé ve věku 45 až 60 let.

Ovocná nebo smetanová? U žen vede jogurtová…

Obrázek

Ovocné zmrzliny a nanuky jsou nejvíce oblíbené u rodin s dětmi a také u lidí ve věku od 25 do 44 let, starší lidé dávají přednost smetanovým a ženy si nejčastěji dopřávají jogurtové.

Víc než 30% žen v několika nezávislých průzkumech uvedlo, že zmrzlina je pro ně většinou sladkou tečkou po obědě nebo večeři a že dávají přednost jogurtové, protože jim nepřipadá tak kalorická jako například zmrzlina ovocná nebo smetanová. V chuti je u žen nejvíce oblíbená vanilková, jahodová a borůvková.   

Netradiční příchutě

Doba, kdy jsme si vybírali mezi vanilkovou a čokoládovou chutí zmrzliny, je dávno pryč. Jahodová, citrónová, banánová, borůvková a mnohé další jsou dnes už samozřejmostí. Spotřebitelům už ale ani to nestačí a vyžadují i netradiční příchutě.

Z nových příchutí zmrzlin a nanuků se velmi rychle stalo oblíbeným tropické a exotické ovoce, především kiwi a meloun, pro originální chuť a osvěžující vlastnosti ale třeba i zmrzlina z opuncie nebo kumkvátu.

V poslední době se zvyšuje i spotřeba zmrzlin a nanuků, do kterých se přidávají kousky ovoce, ořechů, čokolády nebo sušenek, přimíchává se dokonce i marshmallow.

Zmrzlina se stává i nedílnou součástí gastronomie a tak v některých restauracích můžete ochutnat lahůdku, doplněnou zmrzlinou s chutí bazalky, balsamica i jiných skutečně netradičních ingrediencí a chutí – může to být třeba i wasabi nebo zmražený krém s chutí sýra, servírovaný k rostbeefu. V tomto směru jsou až neuvěřitelně originální v Anglii, kde si obyvatelé velmi oblíbili zmrzliny s příchutí ryb, brambor a kapusty…

Obrázek

Alkohol a pivo

Málokoho asi překvapí, že své místo v příchutích zmrzlin a nanuků našel i alkohol. Používají se různé koňaky a brandy, ale třeba i rum, fernet nebo vodka – zmrazit se dá vlastně téměř vše. Pokud by vám taková jednoduchá zmrzlina nevyhovovala a chtěli jste něco skutečně speciálního, nabízí se kombinace ginko biloby, argininu a guaranu s koňakem, případně absintem. Ano – i taková zmrzlina je na trhu!

Nejen v České republice se také objevila zmrzlina, v které je hlavní ingrediencí pivo. Zmrzlina ze světlého piva je hořká, z piva tmavého sladší a s karamelovým aroma. Podobně jako u piva je i u pivních zmrzlin poměrně hodně možností výroby a tím i druhů. Zmrzlina, vyrobená přímo  z pivních ležáků a ovocných piv má většinou i značné množství alkoholu. Méně alkoholické jsou ty, které se vyrábí ze surovin, používaných k vaření piva – vody, chmelu, sladu a kvasnic. To už je ale skutečně složitější výrobní proces.


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist