Suflé
Suflé je lehký nadýchaný dezert, připravovaný z čokolády, různých druhů ovoce i jiných ingrediencí a našlehaných vaječných bílků. Servíruje se při nejrůznějších příležitostech.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíSuflé je vynikající, chutná, lehká pěna, nakypřená sněhem z vaječných bílků. Na jeho přípravu se nejčastěji používá čokoláda, může se ale využít i ovoce, smetana a různé další ingredience. Suflé může být teplé i mražené.
Na přípravu suflé se používají zapékací formy, vhodné jsou i porcelánové, keramické, případně i skleněné hrnky nebo misky s rovnými stěnami.
Recepty na suflé
Základní recept na čokoládové suflé
Suroviny na těsto
- 100 gramů kvalitní hořké čokolády – minimálně 70% kakaa
- 90 gramů másla
- 3 vejce
- 120 gramů cukru krupice
- 40 gramů hladké mouky
Ostatní ingredience
- máslo na vymazání formiček
- vanilková zmrzlina
- vanilková omáčka - créme anglaise
Postup
Na kousky nalámanou čokoládu smíchejte s máslem a nechte rozpustit ve hrnci na vaření ve vodní lázni. Vajíčka rozšlehejte s cukrem do nadýchané pěny, do ní pak postupně přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a mouku a vytvořte řídké hladké těsto.
Šest forem na suflé, případně hrnky nebo misky, vymažte máslem a vysypte moukou a pak do nich nalijte těsto. Připravené suflé dejte na 30 minut až hodinu do chladničky a vyndejte ho z ní 15 minut před pečením. Chlazení je možné vynechat, ale suflé pak bude méně nadýchané.
Chlazené suflé se peče přibližně 15 minut v troubě, předehřáté na 200° Celsia. Nechlazené suflé upečete za 10 minut.
Upečené má na povrchu kůrku, uvnitř by mělo být měkké, případně třeba i mírně tekuté. Z formiček se lépe vyjme, když se okolo stěn ořízne nožem, může ale zůstat ve formičkách.
Servíruje se s kopečkem vanilkové zmrzliny, přelité vanilkovou omáčkou.
Čokoládové suflé s polevou
Suroviny na těsto
- 150 gramů hořké čokolády na vaření
- 4 lžíce silné černé kávy
- 4 vajíčka
- 100 gramů cukru krupice
- 2 lžičky hladké mouky
Ingedience na polevu
- 100 gramů hořké čokolády na vaření
- 1,5 decilitru smetany ke šlehání
Ostatní
- máslo na vymazání formiček
- 1 lžíce mletých mandlí
- vanilková zmrzlina
Postup
Troubu rozehřejete na 190° Celsia, horkovzdušnou na 170° Celsia. Šest formiček na suflé nebo hrníčků s rovnými stěnami s obsahem přibližně 2 decilitry vymažete máslem a vysypete mletými mandlemi. Vajíčka rozklepnete a oddělíte žloutky od bílků.
Do mísy nebo hrnce na vaření ve vodní lázni nalámete čokoládu a zalijete ji kávou. V hrnci na vodní lázeň čokoládu za stálého míchání rozehřejete, pokud jste použili misku, můžete čokoládu nechat roztavit v mikrovlnné troubě. Vzniklou lesklou hladkou směs nechte mírně vychladnout a pak ji smíchejte s moukou, polovinou cukru a žloutky.
Z bílků ušleháte tuhý sníh, postupně do něj vmícháte zbylou část cukru a lesklé sněhové těsto pak promícháte s čokoládovou směsí. Obě části smíchejte postupně a pomalu, tím se zachová kyprost suflé.
Směs rozdělte do formiček, hrnečků nebo misek a v troubě ji pečte 15 až 20 minut. Směs by měla nabobtnat a na povrchu mít pevnou kůrku – pokud je horní část měkká, pokračujte ještě přibližně 5 minut v pečení. Upečené suflé nechte mírně vychladnout a pak vyklopte z forem.
V průběhu pečení si připravte polevu. Do kastrůlku nalijete smetanu a necháte ji dojít na sporáku do varu. Pak do ní nalámete čokoládu a mícháním vytvoříte hladkou polevu, kterou můžete ještě dochutit přimícháním kávy.
Při servírování horní část suflé mírně rozlomte, do uvolněného místa dejte lžíci zmrzliny a celou horní část přelijte teplou čokoládovou polevou.
Mražené suflé
Suroviny
- 1 pomeranč
- 4 vajíčka
- 2 decilitry smetany ke šlehání
- 100 gramů cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 lžíce mandlí
- lístky máty
Postup
Z pečícího nebo pergamenového papíru vystřihnete proužky, které vložíte do formiček – měly by vyčnívat přibližně 3 centimetry nad horní okraj formy.
Z pomeranče nastrouháte kůru a vymačkáte šťávu. Vajíčka rozklepnete a oddělíte žloutky od bílků.
Bílky ušleháte se smetanou do pěny, žloutky smícháte ve vodní lázni s krupicovým i vanilkovým cukrem. Po vychladnutí žloutkové směsi do ní přidáte 3 lžíce šťávy z pomeranče, pomerančovou kůru a šlehačkovou pěnu. Směs rozdělíte do formiček a dáte přes noc do mrazničky.
Před servírováním odstraníte papír, suflé posypete jemně nasekanými mandlemi, přidáte lístky máty a případně měsíček pomeranče. Mandle mohou být i krátce orestované.