Vánoce
Na Vánoce nás obchody upozorňují už několik měsíců předem. V nabídce nejsou jen dárky pod stromeček, ale i různé druhy vánočního cukroví, vánočky a další pečivo. Určitě to s námi myslí v současném uspěchaném světě dobře, ale vůni a chuti domácího pečiva se nic nevyrovná. I pečení cukroví je ovšem potřeba alespoň trochu naplánovat…
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíVánočního cukroví je mnoho druhů. Některé druhy jsou nejlepší čerstvé, jiné se musí nechat chvíli uležet. Pomalu přichází doba, kdy bychom se měli rozhodnout, které cukroví letos na vánočním stole budeme mít a podle toho pečení a přípravu alespoň částečně naplánovat. Budete mít jistotu, že na žádné oblíbené cukroví nezapomenete a vše v klidu a včas stihnete. Sepište si přehled všech druhů cukroví a potřebných surovin, chybějící ingredience postupně doplňte a v druhé polovině listou začnete s pečením.
Kdy co upéct
Pečení je nejlepší rozložit do několika týdnů především podle druhů cukroví.
-
Na konci listopadu a začátku prosince pečeme perníčky, zázvorky, kokosové cukroví, medvědí tlapky… prostě všechno cukroví, které potřebuje delší dobu na rozležení a změknutí.
-
Čtrnáct dní před Vánocemi bychom měli upéct cukroví, které nepotřebuje k rozležení tak dlouhou dobu - například z lineckého světlého i tmavého těsta, piškotové a oříškové lahůdky, nebo vanilkové rohlíčky
-
Týden před vánočními svátky upečeme sněhové cukroví a uděláme i cukroví nepečené. Všechno připravené cukroví dokončíme - spojíme náplněmi, ozdobíme polevami.
-
Krátce před Štědrým dnem upečeme vánočky.
-
Štědrý den provoníme čerstvě upečeným jablkovým závinem.
Cukroví bychom měli mít upečené, naplněné a ozdobené v dostatečném časovém předstihu, a samozřejmě ho také musíme správně skladovat, aby se dobře rozleželo a náplně i chutě se vzájemně dobře prolnuly.
Uskladnění upečeného cukroví
Cukroví by nám mělo vydržet v prvotřídní kvalitě nejméně do Vánoc. Ideální teplota pro skladování převážné většiny druhů cukroví je okolo 5° Celsia a nemusíme ho nechávat jen v papírových krabičkách nebo plastových boxech.
-
Zázvorky, medvědí tlapky, perníčky a podobné druhy cukroví můžete uskladnit v keramických pekáčích nebo hrncích. Přikryté cukroví v nich změkne a zkřehne. Aby cukroví nepřijímalo různé aroma z okolí, je dobré dno a stěny hrnců i pekáčů dobře vyložit alobalem.
-
Cukroví z lineckého nebo piškotového těsta je nejlepší uskladnit v ubrousky vyložených plechových krabicích nebo dózách.
-
Nepečené cukroví můžete uložit do plastových boxů. Na dno a stěny by se měl rozložit alobal a alobalem by se cukroví také mělo přikrýt.
-
Nepečené i pečené rolády a vánočky nejdéle vydrží ve výborné kvalitě zabalené v alobalu a uložené v chladu.
Zamražení cukroví
Občas se podaří upéct cukroví ve větším množství, než jaké jsme schopni zkonzumovat a některé druhy cukroví se v takovém případě mohou zamrazit. Ideální je cukroví naskládat do vhodných plastových uzavíratelných boxů. Mrazit byste ale neměli tučné a velmi sladké cukroví, cukroví s ořechy, mandlemi nebo máslovými krémy.