Mixery, šlehače, hnětače
Různé elektrické přístroje v kuchyni šetří čas, zjednodušují práci a samozřejmě snižují vynaloženou námahu s přípravou těst, náplní a krémů.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíElektrické přístroje jsou nedílnou součástí všech kuchyní. Vzhledem k rozvoji technologií a moderním materiálům můžou mít různý tvar i velikost, základním kritériem pro jejich výběr, pořízení i funkce ale zůstává poměr spotřeby energie a výkonu. Řada současných elektrických přístrojů má svůj původ u původních mechanických ručních přístrojů. Způsob jejich používání a využití zůstal v podstatě stejný, v mnoha případech se změnil vzhled, ale především využívají jiný pohon - elektrický motor.
Kuchyňský robot
Kuchyňský robot je typický představitel elektrických kuchyňských přístrojů. Složitost a velikost těchto všestranných kuchyňských pomocníků i poněkud nesnadnou údržbu a čištění vyvažuje skutečnost, že nahradí mnoho dalších jednostranně zaměřených přístrojů.
S dobře vybaveným multifunkčním kuchyňským robotem je možné
- mixování
- šlehání
- hnětení
- strouhání
- krájení
- sekání
- lisování
- mletí
- pasírování
- odšťavování
Kuchyňské roboty se vyrábí především z pevných plastů. Nové typy robotů už ale dokázaly vzhled i funkčnost spojit a k dispozici tak jsou skutečně pěkné a účinné přístroje.
Nejdůležitější částí kuchyňského robota je tzv. základna, v které je umístěn motor, převodové zařízení a ovládací prvky. Součástí základny je odnímatelná výstupní plastová nebo skleněná nádoba. K základně se různými způsoby podle momentálního využití připojují vstupní nádoby pro suroviny a také nástroje a přípravky pro jednotlivé činnosti.
Mixéry a šlehače
Elektrické mixéry a šlehače patří k nejpoužívanějším kuchyňským přístrojům. Postupem času prošly značným vývojem a jsou z nich dnes velmi užiteční pomocníci, s kterými můžeme nejen mixovat, ale i sekat nebo krájet různé suroviny. Přístroje jsou dnes vybavené regulací otáček, mnohé mají navíc přídavnou funkci turbo efektu, který v extrémních situacích dokáže maximální otáčky ještě zvýšit. Moderní přístroje jsou vybaveny mnoha funkcemi, šlehače mají nástavce pro mixování, s mixéry je možné šlehat…
Stolní přístoje se většinou skládají ze základní nádoby, na kterou se jednoduchým způsobem připevňuje víko, do kterého je zabudovaný motor a převodové zařízení, ke kterému se připojují hnětací vidlice, šlehací metly nebo sekací nože. Ve víku je často i uzavíratelný otvor pro přidávání surovin.
Tyčové - ponorné mixéry nemají základní nádobu a používají se k mixování a dalším činnostem přímo v míse, hrnci, sklenici apod. V štíhlé rukojeti je zabudován motor, k spodní části se připevňují vidlice, metly nebo nože. Na uskladnění nepotřebují mnoho místa, jejich výkon je ale nižší než u stolních přístrojů.
Ruční šlehače a mixéry mají ve většině případů pevný stojan s mísou a dvě šlehací metly, které je možná vyměnit za hnětací jehly nebo sekací nože. Jsou ale vhodné jen pro občasné používání, při častější potřebě mixování nebo šlehání jsou výhodnější přístroje elektrické.
Hnětače těsta
Hnětače těsta jsou speciální přístroje na zpracovávání různých druhů těst, nejčastěji kynutých a těsta na přípravu pizzy. Konstrukce a odolnost materiálů umožňuje zpracování i větších objemů těsta a tak se nahrazuje namáhavé ruční hnětení. V domácnosti klasický hnětač těsta nahradí kuchyňský robot nebo některé typy domácí pekárny.
Hnětače se používají především v profesionální výrobě v pekárnách a také pizzeriích. Zpracování těst probíhá v otáčející se nádobě, ve které rotuje hnětací hák. Standardně se hnětače těsta vyrábí pro hnětení tuhého a lehkého těsta v objemech pracovní nádoby 7 až 50 litrů.