Lízátka - recepty
Domácí výroba lízátek není složitá a podle našich receptů ji zvládne opravdu každý. Na začátku nebudete potřebovat žádné speciální suroviny ani vybavení. Podívejte se na výběr receptů na ta nejlepší, jednoduchá a dokonce i zdravá lízátka!
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíKaramelová domácí lízátka
Suroviny
- 250 gramů másla
- cukr krystal
- kakao
Postup
Do kastrůlku dáte rozehřát máslo, podle chuti přidáváte cukr i kakao a důkladně mícháte.
Na plech nebo tác rozložíte alobal a na něj si připravíte špejle. Když cukr směs v kastrůlku začne zlátnout – karamelizovat – nalijeme ji na špejle a vytvarujeme lízátka. Alobal s lízátky přemístíte do chladničky a necháte je ztuhnout.
Lízátka z formiček
Suroviny
- 1 hrnek cukru krystal
- půl hrnku sirupu – ideálně kukuřičný
- čtvrt hrnku vody
- 1 lžíce ovocné šťávy
Postup
V kastrůlku smíchejte cukr, sirup a vodu, směs dejte na sporák, za stálého míchání ji přiveďte do varu a pak nechte krátce vařit už bez míchání. Kastrůlek odstavte ze sporáku, počkejte, až směs přestane bublat a pak do ní vmíchejte ovocnou šťávu.
Do formiček vložte držátka, naplňte je připravenou směsí a dejte vychladit. Ztvrdlá lízátka vyklepněte z formiček a zabalte do celofánu nebo potravinářské fólie. V pokojové teplotě vydrží přibližně měsíc.
Čokoládová lízátka
Suroviny
- 150 gramů mléčné čokoládové polevy
- 150 gramů bílé čokoládové polevy
Postup
Ve vodní lázni rozehřejete polevy a pak s nimi plníte formičky s vloženými držátky. Naplněné formičky dejte do chladničky a po ztuhnutí z nich lízátka vyjměte.
Pokud nemáte formičky, vystřihněte z potravinářské fólie malý obdélník, na ten dejte kopeček čokolády, do něj zapíchněte špejli, čokoládu zabalte a dejte ztuhnout do chladničky.
Lízátka mohou mít různé tvary...
Lízátka z dortového těsta
Suroviny
- upečený dortový korpus z piškotového těsta
- 3 lžíce meruňkové marmelády
- hořká čokoláda
- cukrářský posyp
Postup
V míse rozdrobíte dortový korpus a důkladně ho smícháte s džemem tak, aby směs byla tvárná. Pak z ní vytvarujete kuličky s průměrem přibližně 2 centimetry, které dáte na 10 až 15 minut do chladničky.
Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu. Do čokolády namočíte konec špejle, ten pak napíchnete do ztuhlé kuličky. Kuličku ještě namočíte do čokolády celou a pak ji obalíte v cukrářském posypu.
Zdravá lízátka
Suroviny
- burizony nebo cornflake
- sušené ovoce nebo oříšky, semínka, kokos
- hořká čokoláda
- máslo
Postup
Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu a plátek másla. Burizony, cornflakes, oříšky a další ingredience podle chuti dáte do formiček a zalijete je rozpuštěnou čokoládou. Formičky s lízátky dáte na chvilku do mrazničky. Mírně ztuhlá lízátka vyjmete z formiček a zapíchnete do nich špejle a dáme je do chladničky ztuhnout.
Videorecept na lízátka s čokoládou