Želatinové bonbony
Želatinové bonbony jsou velmi oblíbené, ale výrobci do nich přidávají v poslední době stále více cukru a také umělá barviva. Mezi nejvíce známé želatinové bonbony patří zcela jistě tzv. želatinoví medvídci. Tento druh bonbonu je ale možné vyrobit v mnohem zdravější variantě doma.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíŽelatinové bonbony je možné si připravit i doma. Není to složité a můžete mít různé druhy příchutí i barev podle použitého ovoce, šťávy nebo džusu.
Na výrobu se mimo surovin používají formy na čokoládu nebo led, nejlepší jsou silikonové. Pokud nemáte formičky, můžete želatinu nalít na pečicí plech nebo do jiné formy a po ztuhnutí z ní nožem vykrájet různé tvary nebo použít vykrajovátka na cukroví.
Pokud chcete mít dvoubarevné želatinové bonbony, první vrstvu nenechte zcela ztuhnout, protože by se s druhou vrstvou nespojila. Druhou část nalijte do formičky ve chvíli, kdy je první ztuhlá jen částečně – vrstvy se nesmíchají, ale přitom se spojí.
Nevýhodou doma vyrobených želatinových bonbonů je kratší doba trvanlivosti. Měly by se skladovat v chladnu a nejlépe tak, aby se vzájemně nedotýkaly. V horkých dnech jsou studené želatinové bonbony příjemným osvěžením.
Základní recept na želatinové bonbony
Suroviny
- želatina – ideálně vegetariánská
- ovocný džus nebo šťáva
- med
Postup
Želatinu rozmícháte ve studeném ovocném džusu nebo šťávě. Maximální množství tekutiny vychází z návodu, pokud ale chcete mít bonbony tužší, musí být tekutiny méně. K případnému doslazení použijete med. Želatinu pak zahříváte, až začne tuhnout.
Želatinu pak nechte mírně vychladnout a postupně ji přelijte do formiček a pak dejte do chladničky ztuhnout. Tuhnutí trvá většinou přibližně jednu až dvě hodiny. Ztuhnutí je možné urychlit v mrazničce, ale želatina v ní nesmí přemrznout a tak je ji nutné kontrolovat.
Želatinové bonbony z čerstvého ovoce
Suroviny
- 2 banány
- půl hrnku pomerančové šťávy
- 5 lžic želatiny
- 1 lžíce medu
Postup
Banány rozmixujte, smíchejte je v hrnci s pomerančovou šťávou a přiveďte do varu. Pak hrnec odstavte ze sporáku, do směsi přimíchejte želatinu a med a vše nechte mírně vychladnout.
Ochucenou želatinu nalijte do formiček, případně na plech nebo do jiné vhodné nádoby a dejte do chladničky ztuhnout. Pokud máte želatinu v jednom velkém kuse, můžete z ní po ztuhnutí vykrajovat různé tvary.
Použité ovoce je možné měnit, ale některé druhy, jako jsou například jahody, lesní plody nebo třešně je dobré nejprve tepelně upravit. Druhy ovoce změní nejen chuť, ale i barevnost bonbonů.