Druhy dortů
Dorty se připravují pro různé příležitosti a tomu se většinou přizpůsobuje jejich tvar, potahování, krémy, náplně i konečná úprava a zdobení. Možností je velmi mnoho, jednoduché dorty zvládne v podstatě každý, na složitější už jsou potřeba určité zkušenosti a zručnost.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíDorty jsou oblíbeným moučníkem pro mnoho příležitostí a většinou se tomu přizpůsobuje nejen jejich vzhled, ale i chuť. V současné době je k dsipozici mnoho typů dortových forem, které umožňují péct korpusy v různých velikostech i tvarech.
Ideální dortová forma podle cukrářky Ivety Fabešové
Na potahování a zdobení dortů je v současné době k dostání i velké množství náplní, chutných polev a cukrářských hmot - marcipánu, fondánu a dalších.
Dorty podle příležitosti
Dorty se připravují pro různé příležitosti, nejčastěji jako
- svatební
- narozeninové
- dětské
- speciální pro různé netradiční příležitosti
- běžné
Dorty mohou být nízké i vysoké, mohou mít i několik různě velkých pater - tyto dorty jsou určené především pro svatby a různá významná jubilea.Vzhledem k mnoha tvarům a velikostem forem na dorty , které se v současnosti k dostání, je možné přležitostem přizpůsobit i základní vzhled korpusu.
Na narozeninové dorty se často dávají svíčky, kterých počet odpovídá věku oslavence. Při vyšším věku se počet svíček z úcty k oslavenci záměrně snižuje - jedna svíčka symbolizuje 10 let života.
Dorty podle použitých náplní
Dortové náplně mají podle použitých ingrediencí různou chuť, konzistenci i aroma. Náplně do dortů jsou
- čokoládové
- máslové – krémové
- šlehačkové
- ovocné
- ořechové
Příprava dortové náplně není ve většině případů složitá, je ale potřeba používat kvalitní suroviny a samozřejmě dodržovat doporučené postupy. Jednodušší a rychlejší možností je použití připravených náplní, které už v současnosti nají vynikající chutí, příjemné aroma i ideální konzistenci. Náplň doru by měla odpovídat chuti polevy.
Dorty podle druhu polevy
Poleva určuje konečný vzhled dortu a měla by svojí chutí odpovídat náplni. Dortové polevy jsou
- čokoládové
- fondánové
- marcipánové
- karamelové
- máslové – krémové
Při přípravě polevy na dortje potřeba používat kvalitní suroviny a dodržovat postupy. Rychlejší a jednodušší způsob je použití připravených polev, které mají dokonalou konzistenci i vynikající chuť.
Nepečené dorty
Nepečené dorty svojí chutí, vůní i vzhledem nedosahují kvalit dortů pečených. Jsou ale poměrně oblíbené především kvůli rychlému a jednoduchému způsobu přípravy, kdy se směs na těsto společně s ostatními ingrediencemi nechává ve formě ztuhnout v chladničce.