Základní krém
Upečené dortové korpusy se velmi často potahují různými cukrářskými hmotami, marcipánem a fondánem. V těchto případech by se na korpus měla nanést vrstva základního krému, který zajistí dokonalý konečný vzhled dortu.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíZákladní máslový krém má velký vliv na konečný vzhled, ale i trvanlivost dortu, protože odděluje náplň od potahu a vyhlazuje povrch upečeného korpusu.
Oddělení náplně dortu od potahu
Pod potahovací hmotu, fondán i marcipán je možné použít každý korpus a dort naplnit krémem i ovocem. Pokud jste do náplně zvolili šťavnaté druhy ovoce, musíte zajistit, aby se ovocná šťáva, plody a ani případná šlehačka nedostaly do styku s potahovací hmotou, marcipánem nebo fondánem - a to zaručuje máslový krém.
Nejdříve si připravte máslový krém – může to být například vyšlehané máslo s moučkovým cukrem, pudinkový máslový krém, máslový krém s čokoládou… ale vždy v něm musí převládat máslo. Náhražky másla nikdy nepoužívejte, nejsou vhodné ani chutí, ale ani svým složením.
Rozkrojte korpus a podél okraje udělejte z krému „zábranu“, která zajistí, že ovoce, šťáva nebo šlehačka zůstanou uvnitř.
Naplněný a sestavený dort pak lehce potřete připraveným máslovým krémem. Tím se zajistí, že ovoce ani šťáva se nedostanou k potahu dortu, a také že potah dortu bude na korpusu dobře držet, nebude se vysoušet a praskat.
Nanášení máslového krému a uhlazení povrchu dortu
Vrstva máslového krému pod potahovací hmotu, marcipán nebo fondán, by neměla být příliš silná.
Jak první se potírají a uhlazují boky korpusu, pak teprve horní část. Když je krém na dortu hladký, dejte korpus do lednice, aby krém ztuhnul. Přibližně po 30 minutách dort z lednice vyjměte a povrch ještě jednou uhlaďte.
Dort pak nechte v chladničce do druhého dne. Během této doby se perfektně rozleží vnitřní náplň a zároveň se dokonale zatáhne a ztuhne vrstva máslového krému, kterou pak snadno potáhnete.
Máslové krémy pod potahovací hmotu, marcipán nebo fondán
Máslo s moučkovým cukrem a vanilkou
Změklé máslo se důkladně vyšlehá s moučkovým cukrem a vanilkou. Na dort klasické velikosti s průměrem okolo 24 centimetrů stačí 250 gramů másla, množství cukru i vanilky zvolte podle své chuti.
Krém z másla a pudinku
Uvaříte si vanilkový pudink podle receptu, použijete ale poloviční množství mléka. Po úplném vychladnutí o hustého pudinku zašleháte změklé máslo a moučkový cukr.
Na klasický dort stačí 1 pudink s dalšími ingrediencemi podle návodu, 250 gramů másla a cukr podle chuti.