Velikonoční beránek
Velikonoční beránek je tradiční pečivo oblíbených jarních svátků. Beránek se peče nejčastěji z piškotového nebo třeného těsta, používí se ale i těsto kynuté. Upečený beránek se různě zdobí.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíVelikonoce jsou velmi oblíbené jarní svátky. V minulosti se v neděli před velikonočním pondělím peklo jehněčí maso. Chudší lidé si ho ale nemohli dovolit a tak si upekli alespoň sladkého beránka. Zda to tak opravdu bylo, nevíme, ale tradice se dodržuje dodnes.
Formy na velikonočního beránka
Formy na velikonočního beránka jsou k dostání v mnoha velikostech, tvarech ale i materiálech. Původní byly kameninové a litinové se smaltovaným povrchem, pak se začaly vyrábět formy keramické, z hliníkové slitiny a dokonce i ze skla, nejmodernější jsou ze silikonu. Některé typy jsou jednoduché a zadní část upečeného beránka je pak plochá, používají se ale i dvojdílné formy.
Původní litinové nebo kameninové formy se v mnoha domácnostech často předávají z generace na generaci, pokud si ale pořizujete formu novou, je dobré upéct alespoň jednoho „zkušebního“ beránka ještě před Velikonocemi.
Všechny formy mimo silikonových musíte před naplněním těstem důkladně vymazat máslem nebo tukem a pak vysypat hrubou moukou, krupičkou nebo velmi jemně umletou strouhankou. Pozornost je potřeba věnovat především krajním částem, hlavě, očím, ouškům…
Těsta by v jednodílné formě nemělo být víc než do dvou třetin, protože většina těst pečení nabývá na objemu. U dvojdílné formy se plní celá spodní část.
Nejčastěji používaná těsta
Velikonoční beránek je ve své podstatě bábovka, která má jiný tvar a po upečení se ještě zdobí. Nejčastěji používanými druhy těsta je piškotové, třené a kynuté. Poměrně často se těsto obarvuje kakaem nebo nastrouhanou čokoládou, někdy se do něj přidává strouhaný kokos, rozinky, kandované ovoce, jemně nasekané mandle nebo ořechy.
Pečení beránka
Beránek se peče v troubě, předehřáté na 180 až 200° Celsia přibližně 45 až 60 minut. Upečení se snadno pozná dřevěnou špejlí, kterou zapíchnete v nejvyšším místě. Pokud na ní po vytažení není těsto, je beránek upečený.
U jednoduchých forem je potřeba hlídat, aby se některé tenčí části, jako je například hlavička, nepřipálily. Spálení je možné zabránit přikrytím alobalem nebo pečícím papírem.
Formu s upečeným beránkem vyndáte z trouby a necháte chvíli vychladnout, pak beránka opatrně vyklopíte na rovnou plochu. Beránek se z formy snadněji vyklopí, když formu položíte na utěrku, navlhčenou studenou vodou.
Zdobení velikonočního beránka
Upečený vychladlý beránek se dá zdobit mnoha způsoby. Beránek z tmavého těsta se jen pocukruje nebo potře bílou polevou, z bílého těsta se potírá polevou čokoládovou. Pokud chcete, aby byl skutečně hodně ozdobený, můžete mu ze šlehačky nebo sněhu z bílků udělat cukrářskou zdobící soupravou kudrlinky.
Beránka můžete i naplnit. Od shora dolů nebo napříč ho prostě jen opatrně rozkrojíte, řez potřete krémem a pak obě poloviny opět spojíte.
Na konci zdobení beránkovi z mandlí nebo rozinek uděláte oči a z lískového oříšku nos, kolem krku mu uvážete barevnou stužku, a pokud chcete být naprosto dokonalí, připevníte na ni ještě rolničku…
V průběhu pečení můžete udělat radost svým přátelům a známým – pošlete jim velikonoční přání