Velikonoční beránek

Obrázek lekce Velikonoční beránek

Velikonoční beránek je tradiční pečivo oblíbených jarních svátků. Beránek se peče nejčastěji z piškotového nebo třeného těsta, používí se ale i těsto kynuté. Upečený beránek se různě zdobí.

více >
< méně

Cukrářská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Velikonoce jsou velmi oblíbené jarní svátky. V minulosti se v neděli před velikonočním pondělím peklo jehněčí maso. Chudší lidé si ho ale nemohli dovolit a tak si upekli alespoň sladkého beránka. Zda to tak opravdu bylo, nevíme, ale tradice se dodržuje dodnes.

Formy na velikonočního beránka

Formy na velikonočního beránka jsou k dostání v mnoha velikostech, tvarech ale i materiálech. Původní byly kameninové a litinové se smaltovaným povrchem, pak se začaly vyrábět formy keramické, z hliníkové slitiny a dokonce i ze skla, nejmodernější jsou ze silikonu. Některé typy jsou jednoduché a zadní část upečeného beránka je pak plochá, používají se ale i dvojdílné formy.

Obrázek

Původní litinové nebo kameninové formy se v mnoha domácnostech často předávají z generace na generaci, pokud si ale pořizujete formu novou, je dobré upéct alespoň jednoho „zkušebního“ beránka ještě před Velikonocemi.

Všechny formy mimo silikonových musíte před naplněním těstem důkladně vymazat máslem nebo tukem a pak vysypat hrubou moukou, krupičkou nebo velmi jemně umletou strouhankou. Pozornost je potřeba věnovat především krajním částem, hlavě, očím, ouškům…

Obrázek

Těsta by v jednodílné formě nemělo být víc než do dvou třetin, protože většina těst pečení nabývá na objemu. U dvojdílné formy se plní celá spodní část.

Nejčastěji používaná těsta

Velikonoční beránek je ve své podstatě bábovka, která má jiný tvar a po upečení se ještě zdobí. Nejčastěji používanými druhy těsta je piškotové, třené a kynuté. Poměrně často se těsto obarvuje kakaem nebo nastrouhanou čokoládou, někdy se do něj přidává strouhaný kokos, rozinky, kandované ovoce, jemně nasekané mandle nebo ořechy.

Pečení  beránka

Beránek se peče v troubě, předehřáté na 180 až 200° Celsia přibližně 45 až 60 minut. Upečení se snadno pozná dřevěnou špejlí, kterou zapíchnete v nejvyšším místě. Pokud na ní po vytažení není těsto, je beránek upečený.

U jednoduchých forem je potřeba hlídat, aby se některé tenčí části, jako je například hlavička, nepřipálily. Spálení je možné zabránit přikrytím alobalem nebo pečícím papírem.

Formu s upečeným beránkem vyndáte z trouby a necháte chvíli vychladnout, pak beránka opatrně vyklopíte na rovnou plochu. Beránek se z formy snadněji vyklopí, když formu položíte na utěrku, navlhčenou studenou vodou.   

Obrázek

Zdobení velikonočního beránka

Upečený vychladlý beránek se dá zdobit mnoha způsoby. Beránek z tmavého těsta se jen pocukruje nebo potře bílou polevou, z bílého těsta se potírá polevou čokoládovou. Pokud chcete, aby byl skutečně hodně ozdobený, můžete mu ze šlehačky nebo sněhu z bílků udělat cukrářskou zdobící soupravou kudrlinky.

Beránka můžete i naplnit. Od shora dolů nebo napříč ho prostě jen opatrně rozkrojíte, řez potřete krémem a pak obě poloviny opět spojíte.

Na konci zdobení beránkovi z mandlí nebo rozinek uděláte oči a z lískového oříšku nos, kolem krku mu uvážete barevnou stužku, a pokud chcete být naprosto dokonalí, připevníte na ni ještě rolničku…

V průběhu pečení můžete udělat radost svým přátelům a známým – pošlete jim velikonoční přání


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist