Trouba
Trouba je základním vybavením každé domácnosti a pokud chcete péct, tak se bez ní pochopitelně neobejdete. V současné době se používají především trouby elektrické, které umožňují mnohem přesnější nastavení teploty.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíPečící trouby se v současné době vyrábí už jen elektrické - a to i u kuchyňských sporáků s plynovým ohřevem. Moderní elektrické trouby mají poměrně přesné nastavení teploty a jsou často vybavené i mnoha dalšími praktickými funkcemi, jako je například časovač nebo zvuková signalizace.
Pečící trouba
Trouba na pečení má na konečný vzhled i chuť pekařských výrobků velký vliv a nezáleží jen na tom, jaký typ trouby používáte, ale i jak s troubou zacházíte. V současnosti si můžete vybírat troubu se základním druhem ohřevu na plyn nebo elektřinu, případně troubu kombinovanou, podle umístění pak zabudovanou přímo ve sporáku, vestavnou nebo samostatnou volně stojící. Vzhledem k regulaci teploty a mnoha dalším funkcím jsou výhodnější trouby na elektřinu.
Při pečení v klasické troubě teplo působí shora, zdola nebo z obou stran. Při pečení v horkovzdušném ventilátor rozhání vzduch uvnitř trouby a teplota je tak všude stejná – je tak možné péct například několik plechů cukroví najednou a tím se ušetří čas i finance.
Vestavné a samostatně stojící trouby
Pečící trouby, které jsou součástí sporáku, mohou být plynové nebo elektrické. U většiny moderních sporáků jsou v současnosti elektrické a mají všechny základní a mnoho doplňkových funkcí. Trouby, které se samostatně umísťují do kuchyňské linky nebo trouby volně stojící jsou také elektrické.
Horkovzdušné trouby
Při pečení v horkovzdušné troubě je potřeba postupně vyzkoušet, jak proudící horký vzduch ovlivňuje pečení – u některých receptů může dojít k vysoušení. Při pečení v horkovzdušné troubě je potřeba udržovat teplotu přibližně o 10 % nižší než v troubě klasické – pokud tedy recept uvádí pečení při teplotě 200° Celsia, u horkovzdušné nastavíte 180° Celsia a není potřeba ji předehřívat.
Elektrická trouba
Pečící trouby na elektřinu jsou v současnosti nejvíce používané, protože umožňují lepší a plynulejší regulaci teploty i její udržování, u většiny typů je mnoho dalších výhodných funkcí, které šetří čas i finance. Základním vybavením elektrické trouby je spodní a horní vyhřívací těleso, v zadní stěně ventilátor pro proudění vzduchu uvnitř trouby a tím rychlejší a rovnoměrnější pečení. Teplotní rozsah se pohybuje od 35 do 300° Celsia podle typu.
Spotřeba energie je v současnosti poměrně důležitá a tak si pořiďte pouze troubu třídy A, případně B, v ostatních energetických třídách se vám pečení prodraží. Trouby jsou dnes běžně vybavené osvětlením, které má spotřebu minimální, v některých je i zabudovaný gril.
Ovládací panel elektrické trouby je většinou umístěn na její horní části, podle typu trouby si můžete vybrat mezi ovládáním mechanickým a elektronickým. Moderní typy mají tzv. samočisticí povrch.
Plynová trouba
Plynové trouby jsou vybaveny hořákem, regulátorem teploty a také pojistkou, která automaticky vypne přívod plynu, pokud hořák zhasne. Teplotu je možné regulovat od 150 do 260° Celsia. Nastavení a regulace teploty není tak dokonalá jako u elektrické trouby, ale proti tomu nedochází při pečení k vysušování.
Funkce pečící trouby
Trouby na pečení mají v současnosti poměrně hodně základních a doplňkových funkcí
- spodní a horní ohřev – klasický způsob přípravy většiny receptů. Vhodné pro pečení chleba
- spodní ohřev – samostatný ohřev vhodný např. pro pečení vlhkých koláčů a pizzy
- horký vzduch – ventilátor teplo z horního a spodního ohřevu rovnoměrně rozděluje po celém vnitřním prostoru trouby
- rychlé předehřívání – umožňuje rychlé vyhřátí trouby, šetří se tak čas i energie
- zbytkové teplo – ukazatel oznamuje aktuální teplotu uvnitř trouby a bez další energie je možné dopéct potraviny v troubě nebo je utužovat teplé
- automatika pečení – trouba si automaticky po zadání programu zvolí hmotnost, teplotu a čas pečení i využití zbytkového tepla
- memory – funkce, která je ideální, pokud některé potraviny připravujete častěji - druh ohřevu, teplota a doba pečení se ukládá do paměti
- elektronické hodiny – zapínají a vypínají všechny funkce, ukazují dobu pečení a samozřejmě i běžný čas
- bezpečnostní vypnutí – automatika po určité době, kdy je trouba příliš dlouho horká, vypne všechny funkce
- dětská pojistka – blokuje všechny funkce trouby, aby s ní nemohly manipulovat děti
- ukazatele – ovládací panel informuje o druhu ohřevu, nastavené i aktuální teplotě v troubě a dalších funkcích, které se programují
Ve velké většině typů pečící trouby je zabudován i regulovatelný gril a možnost infrapečení, případně i rozmrazování.
Kde co v troubě péct
Formu, plech, pečící mísu nebo pekáč je nutné podle druhu těsta a pečiva do trouby i správně umístit.
Střední část trouby je ideální na pečení nízkých a středně vysokých moučníků, jako jsou například ovocné koláče, dortové placky, koláče na plechu, rohlíčky, kynuté rohlíky, housky nebo moučníky pečené v chlebíčkové nebo jiné nižší a středně vysoké formě
Spodní část trouby se používá na pečení vysokých moučníků – bábovek, dortů a podobných
Při každém používání a manipulaci s troubou je potřeba dodržovat bezpečnostní zásady a používat ochranné prostředky – rukavice, chňapky apod.