Vodní lázeň

Obrázek lekce Vodní lázeň

Vaření ve vodní lázni  je velmi jednoduchý způsob ohřevu, který se používá například na přípravu různých krémů nebo rozpouštění čokolády.

více >
< méně

Cukrářská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Vaření ve vodní lázninení vůbec nic složitého. Používá se speciální hrnec na vaření ve vodní lázni, který má dvojité dno, nebo se celkem jednoduše může do většího hrnce s vodou vložit menší hrnec s ohřívanou potravinou. Potraviny se vaří mírným a rovnoměrným teplem, nedochází k jeho přehřátí ani k připálení. Nejčastěji se tímto způsobem rozpouští čokoláda připravují vaječné a další různé krémy nebo polevy. Čokoláda se nepřipeče, krémy ani polevy se nesrazí, kondenzované mléko rovnoměrně zhoustne…Můžeme tak i ohřívat mléko, které není nutné hlídat proti přetečení a míchat.

Hrnce pro vaření ve vodní lázni

Obrázek

Francouzské označení pro vaření ve vodní lázni je bain-marie, a stejně se odborně nazývá i kuchyňské náčiní, v kterém se provádí. Anglický termín je double-boiler, v překladu dvojitý vařič. Hrnec na vaření ve vodní lázni se vyrábí v různých velikostech, nejčastěji jsou širší a z nerezu. Na větším hrnci pro vaření vody jsou úchyty, vnitřní do většího zapadá tak, aby byl ve vodě přibližně do poloviny ponořený. Vyrábí se i hrnce s dvojitým dnem, u kterých se z boční venkovní strany mezi venkovní a vnitřní plášť nalije voda.

V současnosti jsou k dispozici i elektrické hrnce. U nich je vyhřívaná spodní část, vaření je rychlejší a i energeticky úspornější.

V domácnosti si vystačíme i se dvěma běžnými hrnci, které do sebe zapadají.

Obrázek

Vaření ve vodní lázni zvládne každý. Pokud ale používáte improvizovanou sestavu dvou hrnců, vždy musíte dbát na to, aby do sebe opravdu dobře zapadly. Menší by v žádném případě neměl mít možnost překlopení do většího s vařící vodou.

 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist