Tvarohové těsto
Tvarohové těsto je jednoduché a rychlé. Používá na především na typické české ovocné knedlíky, z těsta v jiném složení složení surovin je možné upéct i vynikající koláče, plněné záviny nebo taštičky.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíTvarohové těsto v poněkud jiném složení surovin, než které se používají na ovocné knedlíky, se používá na pečení koláčů, plněných závinů nebo taštiček, některé druhy se mohou i smažit. Receptury na tvarohová těsta se liší především v množství surovin, příprava všech je ale velmi podobná a jednoduchá.
Postup při přípravě tvarohového těsta
Základní tvarohové těsto
Suroviny
- 250 gramů měkkého tvarohu
- 350 gramů hrubé nebo polohrubé mouky
- 250 gramů tuku - Hera
- 1 vaječný žloutek
- špetka kypřicího prášku do pečiva
Zpracování těsta
V míse smícháme tvaroh, mouku, Heru, žloutek a kypřicí prášek a vypracujeme vláčné těsto.
Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a nakrájíme podle požadovaného výsledného tvaru a velikosti - čtverečky nebo obdélníčky na šátečky, větší obdélníky na záviny apod. Doprostřed rozložíme náplň, rohy přeložíme k středu a spojíme, případně zabalíme závín. Náplň může být ovocná, maková…
Pečení a smažení tvarohového těsta
Připravené pečivo rozložíme na vymazaný plech nebo pečicí papír a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vkládáme do trouby, předehřáté na 180°C a pečeme pomalu přibližně 20 minut do červena. Upečené necháme zvolna vychladnout a pak teprve pocukrujeme.
V případě smažení vkládáme menší kousky - nejčastěji kuličky - do rozpáleného kvalitního oleje.
Rady pro přípravu a pečení tvarohového těsta
Tvaroh do těsta by měl mít před smícháním s ostatními surovinami pokojovou teplotu.
Vaření i pečení z tvarohového těsta je poměrně rychlé, proto neodcházíme od sporáku nebo trouby a průběh kontrolujeme.
Tvarohové těsto pro vaření i pečení se připravuje velmi jednoduše a rychle. Receptů na přípravu těst z tvarohu je samozřejmě také značné množství, liší se od sebe ale většinou jen v množství surovin - jejich složení je téměř stejné.