Tvarohové těsto

Obrázek lekce Tvarohové těsto

Tvarohové těsto je jednoduché a rychlé. Používá na především na typické české ovocné knedlíky, z těsta v jiném složení složení surovin je možné upéct i vynikající koláče, plněné záviny nebo taštičky.

 

více >
< méně

Cukrářská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Tvarohové těsto v poněkud jiném složení surovin, než které se používají na ovocné knedlíky, se používá na pečení koláčů, plněných závinů nebo taštiček, některé druhy se mohou i smažit. Receptury na tvarohová těsta se liší především v množství surovin, příprava všech je ale velmi podobná a jednoduchá. 

Postup při přípravě tvarohového těsta

Obrázek

Základní tvarohové těsto

Suroviny

  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 350 gramů hrubé nebo polohrubé mouky
  • 250 gramů tuku - Hera
  • 1 vaječný žloutek
  • špetka kypřicího prášku do pečiva

Zpracování těsta

V míse smícháme tvaroh, mouku, Heru, žloutek a kypřicí prášek a vypracujeme vláčné těsto.

Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a nakrájíme podle požadovaného výsledného tvaru a velikosti - čtverečky nebo obdélníčky na šátečky, větší obdélníky na záviny apod. Doprostřed rozložíme náplň, rohy přeložíme k středu a spojíme, případně zabalíme závín. Náplň může být ovocná, maková…

Obrázek

Pečení a smažení tvarohového těsta

Připravené pečivo rozložíme na vymazaný plech nebo pečicí papír a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vkládáme do trouby, předehřáté na 180°C a pečeme pomalu přibližně 20 minut do červena. Upečené necháme zvolna vychladnout a pak teprve pocukrujeme.

V případě smažení vkládáme menší kousky - nejčastěji kuličky - do rozpáleného kvalitního oleje.

Obrázek

Rady pro přípravu a pečení tvarohového těsta

Tvaroh do těsta by měl mít před smícháním s ostatními surovinami pokojovou teplotu.

Vaření i pečení z tvarohového těsta je poměrně rychlé, proto neodcházíme od sporáku nebo trouby a průběh kontrolujeme.

Tvarohové těsto pro vaření i pečení se připravuje velmi jednoduše a rychle. Receptů na přípravu těst z tvarohu je samozřejmě také značné množství, liší se od sebe ale většinou jen v množství surovin - jejich složení je téměř stejné.

 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist