Vaflové těsto
Vaflové těsto se v základní podobě pro pečení vaflí připravuje poměrně jednoduše a rychle. Jsou ale i recepty na vaflová kynutá těsta, kterých příprava trvá delší dobu. Z nich je možné upéct mnoho druhů cukroví.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíVaflové těsto se připravuje poměrně jednoduše a pečení je rychlé, s delší přípravou je nutné počítat u těsta kynutého. Ze základního nekynutého těsta se pečou vafle, z kynutého různé cukroví. Vaflové těsto je ve většině receptur v podstatě tuhé linecké těsto s přísadami jemně mletých ořechů nebo kokosu.
Druhy vaflového těsta
Vaflová těsta se připravují ve dvou základních variantách - kynutá a nekynutá.
- Základní nekynuté vaflové těsto se používá především na pečení klasických vaflí. Jeho příprava je rychlá a snadná.
- Kynuté vaflové těsto je vhodné nejen na pečení vaflí, ale i různého cukroví a k plnění do formiček.
Možnosti ochucení vaflového těsta
Ochucená vaflová těsta se připravují z kvalitních, čerstvých a jemně mletých různých druhů ořechů, mandlí nebo kokosu.
- Vaflové těsto s vlašskými ořechy je vhodné na plnění do formiček nebo na rohlíčky, vykrajované cukroví ztrácí uvolňováním tuku při pečení tvar. Vlašské ořechy jsou poměrně tučné a tak do těsta dáváme přibližně o čtvrtinu méně másla.
- Vaflové těsto s lískovými ořechy se dobře rozvaluje a je ideální pro vykrajování různých tvarů. Po upečení a vychladnutí je možné cukroví slepovat nebo máčet v polevě. Lískové ořechy jsou do vaflového těsta nejvhodnější.
- Vaflové těsto s mandlemi můžeme použít jak k plnění do formiček, tak k vykrajování. Spařené, oloupané mandle se před zapracováním do těsta musí velmi jemně umlít.
- Vaflové těsto s kokosem je vhodnější spíše na plnění formiček, protože se špatně rozvaluje, při vykrajování kraje nejsou hladké a třepí se. Kokos má nízký obsah tuku, musí být velmi jemně umletý, aby se suroviny dobře spojily. Pečeme při nízké teplotě, protože kokos se rychle praží a pečivo by pak bylo hořké.
Postup při přípravě vaflového těsta
Základní vaflové těsto nekynuté
Těsto, používané především na pečení klasických vaflí.
Suroviny
- 35 gramů moučkového cukru
- 50 gramů másla
- 150 gramů hladké mouky
- 2,5 decilitru mléka
- 1 vejce
- lžička kypřicího prášku do pečiva
Zpracování těsta
V misce rozšleháme vajíčko a postupně k němu přidáme mléko, cukr, mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a nakonec měkké máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme alespoň 30 minut, ideálně ale hodinu, odležet.
Kynuté vaflové těsto
Na pečení vaflí, ale především na pečení různých druhů cukroví - rohlíčů i jiných tvarů, může se i péct ve formičkách.
Suroviny
- 25 gramů krupicového cukru
- 50 gramů másla
- 280 gramů polohrubé mouky
- 0,75 decilitru mléka
- 1 vejce
- 20 gramů droždí
- špetka soli
- lžička vanilkového cukru
Zpracování těsta
Z vlažného mléka, droždí, poloviny cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Zbývající mouku, cukr a sůl nasypeme do mísy, doprostřed dáme kvásek, rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce a vanilkový cukr. Vše důkladně propracujeme do hladkého těsta, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto znovu promícháme, rozdělíme na menší části a ty opět necháme vykynout.
Pečení z vaflového těsta
Vafle se většinou pečou v elektrickém vaflovači. Porce vkládáme do vyhřáté, mírně vymaštěné formy vaflovače a opečeme podle velikosti a tloušťky 4 až 8 minut.
Pokud vafle pečeme v pánvi, vléváme těsto na rozehřáté máslo.
K pečení tradičních belgických vaflí je možné použít i speciální a velmi praktickou silikonovou formu na vafle ,ve které se vafle pečou v rozpálené troubě.
Formičky pro pečení cukroví mírně vymažeme máslem nebo vhodným tukem.
Rady pro přípravu a pečení vaflového těsta
Ořechy do ochucených vaflových těst musí být čerstvé. Strouháme je při přípravě těsta, aby se maximálně zachovala jejich chuť a aroma.
Těsto zpracujeme velmi rychle, aby se máslo nebo Hera nenasákly do mouky. Těsto by se pak špatně tvarovalo a po upečení by bylo tvrdé a drobilo by se.
Pokud těsto připravujeme v elektrickém robotu, mícháme ho na nejnižší rychlost.
Hotové těsto necháme alespoň hodinu odpočinout v chladu, snadněji se pak rozvaluje a zachová požadované tvary.
Při vyvalování těsto podsypáváme moukou jen mírně, přebytečnou mouku odstraňujeme, abychom ji nezapracovali do těsta.
Z pevného kynutého vaflového těsta můžeme připravit vanilkové, mandlové nebo ořechové rohlíčky, ale i další druhy cukroví z formiček - například ořechy, pracny apod., které je možné plnit a slepovat.
Vaflové těsto je možné použít na klasické vafle, ale podle mnoha receptur i na pečení různého cukroví. Pro kvalitní výsledek je vždy samozřejmě nutné dodržet druhy a množství surovin, a také postup přípravy.