Koláče, buchty, bublanina
Koláče, buchty i bublanina jsou velmi oblíbené druhy pečiva. Koláče mají většinou kulatý tvar, používají se na ně různé druhy těsta a další přísady, které mohou být sladké i slané. Buchty jsou velmi oblíbený druh pečiva. Nejčastěji se pečou z kynutého těsta a plní různými náplněmi. Bublanina je typické české pečivo z třeného těsta, na které se přidávají třešně, višně, ale i jiné druhy především drobného ovoce.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíBuchty, koláče a bublanina jsou velmi oblíbeným a často připravovaným druhem pečiva. Na náplně se používají různé ingredience, nejčastěji ovoce, džemy, marmelády, tvaroh nebo mák.
Buchty
Buchta je druh pečiva, které se připravuje nejčastěji z kynutého těsta a různých náplní uvnitř.
Buchty mají původ v Česku, ale pečou se v různých podobách prakticky po celé Evropě. V Německu se buchtám říká buchteln, v Bavorsku rohrnudeln, na Slovinsku buhteljni, v Srbsku buhtle, v Maďarsku bukta a v Chorvatsku buhtle.
Buchty se připravují každá samostatně a pak se skládají vedle sebe do vymazaného pekáče tak, aby se po dokynutí a při pečení pevně nespojily a bylo možné je od sebe snadno oddělit.
Druhy buchet
Existuje mnoho různých receptů, podle kterých se připravuje například
- domácí buchty
- tvarohové buchty
- makové buchty
- švestkové buchty
- pudinkové buchty
- čokoládové buchty – podobají se americkým Brownies, ale jsou méně vlhké a bez kypřicího prášku
Buchty se rozlišují především podle druhu náplně, ale v některých případech i podle druhu těsta - to je ale ve většině receptů kynuté.
Videorecept na klasické plněné kynuté buchty
Koláče
Koláče mají většinou kulatý tvar, používají se na ně různé druhy těsta a další přísady, které mohou být sladké i slané. Používá se například ovoce, povidla, tvaroh, ořechy, mák, ale i maso, špenát a další ingredience. Koláče mohou být velké a pak se krájí, nebo i malé samostatné kulaté kousky.
Na pečení se používají nejčastěji kulaté formy s nepřilnavým povrchem, případně i formy skleněné, v poslední době jsou vzhledem k mnoha vynikajícím vlastnostem stále víc oblíbené silikonové koláčové formy.
V Čechách se tradiční koláčky pečou na vesnicích při posvícení jako sváteční pohoštění, velmi malé se pečou jako svatební. Nejčastějším druhem těsta je v těchto případech těsto kynuté, náplň je z jednoho druhu a koláče se sypou drobenkou nebo jen cukrem.
Na Moravě se velmi často pečou velké kruhové koláče, v některých oblastech mají i krajové názvy – například na valašsku se nazývají frgále. Často mají průměr i 25 centimetrů a na jednom koláči je i několik druhů náplní – nejčastěji z tvarohu, máku, švestek, jablek a hrušek.
Specialitou je svatební koláč, který je ještě větší a současně ho jedí oba novomanželé.
Mnoho druhů koláčů je možné připravit ze základního těsta podle tohoto videoreceptu
Bublanina
Bublanina je typické české pečivo z třeného těsta, na které se přidávají třešně, višně, ale i jiné druhy především drobného ovoce.
Třené těsto se nalévá do plechu na pečení s vyššími okraji nebo pekáče,na něj se umístí ovoce a koláč se upeče v troubě. Ovoce se doporučuje před položením na těsto promíchat v mouce nebo krupičce.